weeronline

Dit is de impact van het natte weer

31 mei 2024, 08:54

Wateroverlast
Publiekregent nat tijdens een festival. Foto: ANP / Remco de Waal

Na de op één na natste lente en mogelijk recordnatte mei ondervindt het land de gevolgen van alle nattigheid. In dit artikel bundelen we het nieuws over de impact van alle nattigheid.

Campings hebben last van regen, meeste plekken wel begaanbaar

Meerdere campings hebben last van de vele regen die de afgelopen weken is gevallen. In enkele gevallen moeten gasten worden afgebeld omdat het te nat is om te kamperen. Op veel terreinen is de grond nog drassig, maar is kamperen nog wel mogelijk, blijkt uit een rondgang van het ANP. Campings verwachten deze dagen veel kampeerders uit Duitsland. In meerdere Duitse deelstaten is het donderdag Sacramentsdag, een feestdag.

Op camping De Meidoorn in het Gelderse Stroe staat een groot deel van het kampeerterrein onder water, laat de beheerder weten. "Het is dramatisch. Als ik het droog heb, staat alles bij de eerste de beste bui weer blank. Ik heb al regelmatig mensen moeten afbellen, omdat het te nat is." Volgens de beheerder staat het grondwater op zijn terrein erg hoog. Op de Veluwse camping zijn zo'n honderd plekken, maar op meerdere daarvan is kamperen nu niet mogelijk. De beheerder zet pompen in om het water af te voeren.

Veel wateroverlast op onder andere campings. Foto: ANP / Marcel van Hoorn
Veel wateroverlast op onder andere campings. Foto: ANP / Marcel van Hoorn

Bij camping Beek en Hei in Otterlo is geen sprake van grote wateroverlast. Volgens een medewerkster loopt het water snel weg doordat het terrein op zandgrond ligt. Wel krijgt de camping met circa honderddertig plaatsen door het slechte weer minder boekingen en zijn er problemen geweest met de elektriciteit. "Een paar weken geleden hebben we nog gasten overgenomen van andere campings in de buurt die het water niet meer konden hebben."

Op natuurkampeerterrein Lange Paal op Vlieland kan sinds deze maand weer op alle circa 140 plekken gekampeerd worden. Een van de velden stond blank en was daarom sinds april dicht, zegt een medewerkster. Kampeerders konden terecht op een hoger gelegen terrein. Een pad van de camping naar het strand staat nog onder water. Meerdere (fiets)paden op het Waddeneiland zijn al langere tijd dicht om het hoge water. "Het is zover ik weet niet vaak zo nat geweest op Vlieland", aldus de medewerkster.

In Zeeland lijkt het mee te vallen met de wateroverlast. Bij camping Het Hoge Licht in Westkapelle hoeven geen gasten te worden afgebeld, maar wordt wel extra opgelet bij het in- en uitrijden van campers en caravans om het gras te ontzien. Bij het afrijden en afkoppelen van caravans worden rijplaten neergelegd, legt een beheerster uit. Ook bij De Kamperhoek in Zeeuws-Vlaanderen zijn weinig problemen. De camping met circa vijftig plaatsen gebruikt wel een trekker om caravans naar hun plek te rijden op het kampeerveld. "Met de auto kom je zo vast te zitten", zegt de eigenaar. Bron: ANP

Neem geen sluiproutes door het bos. Foto: ANP / Remco de Waal
Neem geen sluiproutes door het bos. Foto: ANP / Remco de Waal

Staatsbosbeheer waarschuwt voor sluiproutes door nat weer

Natuurbeheerorganisatie Staatsbosbeheer waarschuwt wandelaars, fietsers en ruiters die momenteel de natuur intrekken voor natte paden en vraagt ze geen sluiproutes te maken. Door de vele regen die de afgelopen tijd gevallen is, zijn in sommige natuurgebieden wegen in slechte staat en soms onbegaanbaar. Sluiproutes zijn slecht voor het broedseizoen, aldus de natuurbeheerder.

Voor routes die niet te wandelen zijn, zoals in het Utrechtse Leersumse Veld, biedt Staatsbosbeheer alternatieve routes aan, aldus een woordvoerster. "We kunnen niks aan de regenval doen, behalve ook mensen informeren dat sommige paden erg nat zijn en je beter laarzen kunt dragen. We krijgen er wel klachten over", zegt ze. Ook de natuur rondom het Utrechtse Lage Vuursche is "erg nat". De beheerder heeft posters opgehangen om mensen te attenderen op het overtollige water. Ook hier biedt Staatsbosbeheer alternatieve wandelroutes aan en wijst mensen op eventuele gaten in de weg die door de plassen niet te zien zijn.

"Bij sluiproutes gaan mensen dichter het bos in, terwijl het nog steeds broedseizoen is. Daardoor ontstaan olifantenpaden, omdat mensen die sluiproutes zien en daar ook gaan wandelen. Die blijven vaak lang bestaan", aldus de woordvoerster. Het broedseizoen loopt tot ongeveer half juli. Staatsbosbeheer patrouilleert niet extra op sluiproutes, daar is geen mankracht voor. Bron: ANP

Eilanden

Op de eilanden zoals Ameland en Terschelling en in het noorden van het land heeft het minder geregend de afgelopen tijd, maar ook daar zijn op sommige plekken al sinds eind vorig jaar wegen dicht. Volgens de woordvoerster heeft het zoveel geregend op bijvoorbeeld Terschelling, waar ook hoogteverschillen zijn, dat het water op sommige plekken lang blijft staan. "Sommige paden worden elk jaar wel afgesloten, maar het stukje van de Badweg Hoorn naar strandpaviljoen Kaap Hoorn was wel heel erg nat. Je zag het pad ook niet meer."

In de Noord-Hollandse Schoorlse Duinen is het normaal gesproken erg droog, maar ook daar zijn wandel- en fietspaden nu flink nat. Ook natuurgebieden in Gelderland, Limburg, Zuid-Holland hebben veel plassen en modder. In Overijssel is besloten om het Vechtifal bij De Koppel in Hardenberg niet door te laten gaan, zegt Staatsbosbeheer. Op het jaarlijkse natuurfestival in het Vechtdal zijn diverse activiteiten voor bezoekers. "De Koppeltuin ligt in het winterbed van de Vecht en dat is door de aanhoudende regen ontoegankelijk." Bron: ANP

De overlast is groot. Foto: ANP / Koen Suyk
De overlast is groot. Foto: ANP / Koen Suyk

Brabants waterschap schrapt open dag om wateroverlast

Het Brabantse Waterschap De Dommel heeft de voor zondag geplande open dag in Biest-Houtakker afgelast vanwege de wateroverlast. Na maandenlange regenval richt het waterschap alle aandacht op het aanpakken van de overlast in sommige delen van het gebied. "Het ondersteunen van de boeren en inwoners die door deze omstandigheden zijn getroffen, krijgt nu alle prioriteit", meldt watergraaf Erik de Ridder, de bestuursvoorzitter van het waterschap.

De Ridder vindt het jammer dat de open dag niet kan doorgaan. "Maar onze eerste zorg is het waterbeheer en de problemen op sommige plekken in ons gebied. De situatie vereist dat al onze focus, inspanningen en middelen gericht zijn op de aanpak van de wateroverlast."

In de regio de Kempen waar ook de open dag zou zijn, hebben agrariërs en bewoners problemen. Boeren willen hun teelt op het land hebben, maar hun grond staat onder water en ze kunnen hun land niet op, aldus een woordvoerster van het waterschap.

De meimaand is kletsnat, maar eigenlijk is het sinds oktober al veel natter dan normaal, aldus het waterschap. "De bodem is in het hele gebied verzadigd met regen. De grondwaterstanden zijn erg hoog. Het water heeft geen tijd om weg te zakken. Elke bui die erbij komt, geeft dan snel overlast." Bron: ANP

Brabants waterschap merkt meer frustraties door wateroverlast

Na acht maanden met heel veel regen, zorgt elk buitje dat nu valt voor wateroverlast in het gebied van het Brabantse Waterschap De Dommel. Watergraaf Erik de Ridder zag niet eerder zo lang zo veel regen vallen. Zijn mensen werken al die tijd keihard om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken, maar ze merken dat de frustratie bij mensen toeneemt. "De sfeer wordt op sommige plekken grimmiger", ziet hij.

De Ridder begrijpt de zorgen. "Land staat maanden onder water, mensen hebben water om en soms in huis." Maar hij vraagt om respect voor medewerkers van het waterschap. "Zij zetten zich dag en nacht in en doen wat ze kunnen om de situatie te verbeteren. Deze regen is een probleem van ons allemaal."

Sinds oktober viel er tot 90 procent meer regen dan de ongeveer 520 millimeter die normaal in die periode in het gebied valt. Beken en sloten staan vol en het grondwater staat hoog. Dat zorgt voor natte kelders, grote plassen of percelen die onder water staan. Vooral Vessem en Wintelre (de Kempen) kampen nu met grote wateroverlast. Nooit eerder zagen we het grondwater in Brabant zo lang zo hoog staan, aldus het waterschap.

Een deel van het regenwater stroomt via de riolen naar de rioolwaterzuiveringen, die ook al die tijd op volle toeren draaien. Ook worden extra pompen ingezet en overtollig water wordt tijdelijk geparkeerd in waterbergingen. Medewerkers van het waterschap houden duikers en krooshekken extra schoon om de afvoer van regenwater zo goed mogelijk te houden. Volgens De Ridder is het watersysteem niet opgewassen tegen drie seizoenen zoveel regen. "Als deze periode ons iets laat zien, is dat het werken aan een veel robuuster watersysteem keihard nodig is." Bron: ANP

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven