Dit wordt het weer tijdens de Ronde van Vlaanderen

27 maart 2024, 11:08

Sport
Een groepje wielrenners. Foto: Piet Grim

Komend paasweekend is de climax van de Vlaamse wielerweek, want dan is het weer tijd voor de Ronde van Vlaanderen. In dit artikel blikken we vooruit op het weer in het weekend, zowel zaterdag bij de toertocht, als zondag bij de wedstrijden.

Het is de 108e keer dat Vlaanderens Mooiste wordt verreden. De start van de Ronde van Vlaanderen is dit jaar in Antwerpen in plaats van Brugge, maar de finish is gewoon in Oudenaarde. Na de start in Antwerpen wacht een tocht van bijna 271 kilometer. In de eerste 100 km trekt het peloton door de dorpen van de Ronde en dat zijn Sint-Niklaas, Hamme, Haaltert, Herzele en Zottegem. Daarna worden de Vlaamse Ardennen bereikt en gaat het echte werk beginnen en volgen de beklimmingen en de kasseienstroken elkaar rap op.

De Ronde van Vlaanderen wordt altijd op de eerste zondag van april verreden, maar dit jaar op de laatste zondag van maart. Het valt dan ook gelijk met eerste paasdag. Het weer kan in deze tijd van het jaar alle kanten op. Van zonnig lenteweer met temperaturen van 20 graden of meer tot onstuimige omstandigheden met regen en wind en zelfs winterse buien behoren nog tot de mogelijkheden in deze tijd van het jaar.

Regelmatig buien tijdens de toertocht

Doe je zaterdag mee aan de toertocht of ga je bekenden aanmoedigen? Dan moet je rekening houden met buien. Neem dan ook een paraplu of poncho mee als je naar het parcours gaat. In de middag zijn er ook droge momenten met af en toe zonneschijn. De temperatuur komt uit op 11 tot 13 graden en er waait een meest matige zuidwestenwind.

Vaker droog op zondag

Tijdens de wedstrijden op zondag (jeugd, elite vrouwen en mannen) trekt een enkele bui over het parcours. Het is waarschijnlijk duidelijk droger dan zaterdag en tussen de buien door breekt de zon door en dan is het aangenaam lenteweer. Over het oosten van het land trekt waarschijnlijk een regenzone, dit maakt de verwachting nog wel onzeker. Als de zone westelijker trekt kan het weer toch natter uitpakken.

Er waait een meest matige zuiden- tot zuidoostenwind en daarmee wordt zachte lucht aangevoerd. Om 10:00 uur is het een graad of 9, tijdens de middaguren stijgt het kwik in Oudenaarde naar waarden rond 16 graden.

Voor het weer de komende dagen lees je het uitgebreide weerbericht van België.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven