Code oranje voor ijzel in Noord-Nederland beëindigd

27 december 2021, 12:25

Gladheid door ijzel - Gladde wegen - IJslaag - IJzelen

Na een koud kerstweekend begon zachte lucht geleidelijk weer terrein te winnen en daarbij viel ook af en toe wat lichte regen en motregen. Vooral in het noorden en noordoosten, waar het nog licht vroor, gaf dit aanleiding tot gladheid door ijzel. De hele ochtend was het in Groningen, Friesland en Drenthe oppassen geblazen voor gladde wegen waar niet was gestrooid. Ook stoepen en woonwijken waren daardoor lokaal glad zijn en er werd code oranje uitgegeven.

Afgelopen nacht bereikte zachte lucht en bewolking vanuit het zuiden ons land en de temperatuur steeg geleidelijk. Vanochtend vroor het alleen nog licht in het noorden en noordoosten en ook de temperatuur van het wegdek was in deze regio nog onder nul. Wanneer af en toe lichte regen of motregen viel, leverde dit plaatselijk gladde wegen opleveren door ijzel.

Lees hier over de verschillende vormen van gladheid.

Code oranje in noordelijke provincies

In Groningen, Friesland en Drenthe werd code oranje uitgegeven voor ijzel in gebieden waar wat regen uit het wolkendek viel en waar niet was gestrooid. Gedurende de ochtend steeg de temperatuur tot boven het vriespunt en verdween de gladheid. Code oranje werd rond het middaguur ingetrokken. In de rest van het land was geen sprake van gladheid.

De rest van deze maandag verloopt in het hele land overwegend bewolkt met soms wat lichte regen of motregen. Er is altijd nog een vrij groot temperatuurverschil aanwezig: in Delfzijl wordt het hooguit 4 graden terwijl in delen van Limburg en Brabant het kwik richting 10 graden stijgt.

Meer over het weer van de komende dagen lees je in onze weekverwachting en het uitgebreide weerbericht.

Foto: Anne Kuipers

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven