Hooikoortspatiënten opgelet: gras begint tijdens de meivakantie te bloeien

23 april 2023, 07:25

Gezondheid
Bloeiende vossenstaart in april. Foto: Matthijs van der Linden

Als jij last hebt van een graspollenallergie doe je er goed aan te beginnen met je medicatie. De eerste grassen komen tijdens de meivakantie tot bloei en daarna neemt de overlast verder toe. Als je een berkenpollenallergie hebt houd je ook nog wel even last van hooikoortsklachten.

Het graspollenseizoen komt in de meivakantie geleidelijk op gang en dat is heel gebruikelijk. De eerste grassoorten, zoals de grote vossenstaart, beginnen te bloeien. Het pollen van gras is zeer sterk allergeen en veroorzaakt bij ongeveer 2 miljoen Nederlanders hooikoortsklachten.

Heb je alleen last van een berkpollenallergie? Dan kun je nog een paar weken overlast ervaren. Op dit moment bloeien de berken massaal en het sterk allergeen pollen veroorzaakt bij zo’n 1 miljoen Nederlanders klachten. Ook andere boomsoorten, zoals de es en wilg, bloeien nog, maar het pollen van deze bomen is licht allergeen en veroorzaakt bij weinig mensen hooikoortsklachten.

Lees ook: Negen tips tegen hooikoorts

Buien en lage temperaturen beperken de overlast

Het weer speelt natuurlijk ook een grote rol in de mate waarin je overlast ervaart. In aanloop naar Koningsdag is het koud voor de tijd van het jaar met maxima van 9-13 graden. Dit remt de ontwikkeling en bloei van het gras wat af, waardoor de hoeveelheid pollen die in de lucht terecht komt nog beperkt is. Ook trekken soms buien over die de lucht reinigen. Toch zullen er ook lange droge perioden zijn waarin je klachten kan ervaren. De buien zorgen bovendien voor een vochtige bodem, waardoor het gras goed kan groeien en bloeien.

Vanaf Koningsdag lijkt het langzaam minder koud te worden, maar dit is nog wel onzeker. Als het daadwerkelijk warmer wordt zal de groei en bloei van gras versnellen. En de kans op hooikoorts neemt dan toe!

Volg ons hooikoortsweerbericht en blijf op de hoogte

Bloeiende-grassen-en-kruiden-paardenwei-Woudenberg-1280x600
Bloeiende-grassen-en-kruiden-paardenwei-Woudenberg-1280x600

Hoe gaat het hooikoortsseizoen verder?

Halverwege mei is het boompollenseizoen voorbij en kun je als jij alleen last hebt van boompollen opgelucht ademhalen. Richting het midden van mei zullen steeds meer grassoorten beginnen te bloeien en in de tweede helft van mei en in juni vindt normaal gesproken de piek van het hooikoortsseizoen plaats. In deze periode bloeien heel veel grassoorten tegelijk. Ook in juli bloeien vaak nog verschillende grassoorten. In de zomer komen ook kruiden zoals de bijvoet en de ambrosia tot bloei, waardoor ook een behoorlijke groep mensen allergieklachten krijgt.

Lees ook: Wanneer is de piek van het hooikoortsseizoen?

Mocht het de komende weken kouder dan normaal blijven dan begint de piekperiode van het graspollenseizoen dit jaar mogelijk pas in juni. Wanneer de koude aanloop naar Koningsdag gevolgd wordt door warmer weer zal de piekperiode zoals gebruikelijk in de tweede helft van mei starten.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven