Meer windenergie door storm Isha, gasprijs daalt flink

22 januari 2024, 13:40

Windpark Hollandse kust. Foto: ANP / Jeffrey Groeneweg.

De Europese gasprijs is maandag flink gedaald en bereikte het laagste niveau in zes maanden. De daling wordt veroorzaakt door de Atlantische storm Isha. Orkaanwinden veroorzaakt door de storm verstoorden het vliegverkeer in Noord-Europa en leiden in sommige gebieden tot stroomstoringen, maar stimuleerde ook de opwekking van windenergie. Ook bracht de storm ongebruikelijk warm weer met zich mee.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs zakte de prijs voor levering in februari met bijna 6 procent tot 26,78 euro per megawattuur. Dat is het laagste niveau sinds juli. In Duitsland en Frankrijk daalden de dagstroomprijzen zelfs tot onder nul. Die prijzen worden negatief wanneer het aanbod de vraag overtreft.

Recordhoeveelheid windenergie Scandinavië

Volgens gegevens van Bloomberg steeg de windenergieproductie van de Scandinavische landen naar een nieuw recordniveau dankzij de storm. Ook koerst de windenergieproductie in Duitsland af op een nieuw record.

Naast de sterke opwekking van windenergie wijzen sommige weersvoorspellingen ook op ongebruikelijk mild weer tot ver in februari, na de recente koudegolf in de regio. "De Europese gasprijzen zijn aanzienlijk gedaald, vooral omdat deze winter grotendeels milder is geweest dan normaal. Europa moet deze winter kunnen doorkomen met voldoende aardgas in opslag", verklaarden de energiestrategen van Citigroup.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black