Astronomische zomer start met zomerwarmte

20 juni 2022, 07:06

warm zomerweer. Foto: Jos Hebben

Dinsdag start de astronomische zomer en het weer is op de afspraak. In dit artikel lees je hoe de eerste dagen van de astronomische zomer er uit zien wat betreft het weer.

De astronomische zomer start dinsdag om 11:14 uur. De zon bereikt dan haar meest noordelijke positie. De zomer eindigt op 23 september. Om 3:04 uur in de nacht gaat de zomer over in de astronomische herfst. De meteorologische zomer begon al op 1 juni en eindigt op 31 augustus.

Alles over dit verschil lees je in: is het nu zomer of lente?

Zonnige dinsdag met flinke temperatuurverschillen

De eerste dag van de astronomische zomer verloopt droog en zonnig. In de loop van de middag verschijnen er in Zuid-Nederland wel meer wolken. De wind is zwak tot hooguit matig en waait op veel plaatsen uit het oosten tot noordoosten. Aan de noordkust waait een noordenwind en daardoor wordt het op de Wadden en vlak aan de noordkust slechts 19 of 20 graden. In Amsterdam en Utrecht wordt het 23 graden en in Brabant, Limburg en de Achterhoek kan het plaatselijk 25 graden worden. Prima terrasweer dus.

Kind speelt met water in een openbaar zwembad. Foto: AdobeStock / famveldman.
Kind speelt met water in een openbaar zwembad. Foto: AdobeStock / famveldman.

Dagen erna nog wat warmer

Woensdag is er veel zonneschijn en wordt het 21 tot 28 graden met de hoogste maxima in Brabant en Limburg. Donderdag is een lokale 30 graden in Zuidoost-Nederland mogelijk. Wel stijgt vanaf donderdagmiddag de kans op regen- en onweersbuien.

Daglengte bijna 17 uur, zon zeer krachtig

In deze tijd van het jaar komt de zon al rond 5:15 uur op en gaat iets na 22:00 uur pas onder. Dit betekent dat de daglichtperiode bijna 17 uur duurt. Ter vergelijking: in de week voor Kerst duurt de daglichtperiode slechts ongeveer 7 uur en 40 minuten.

Overigens verschilt dit binnen Nederland nog aanzienlijk. Rond de langste dag duurt een dag in Noord-Nederland ongeveer een half uur langer dan in Zuid-Limburg. Lees hier alles over in dit artikel.

Doordat de zon ’s middags hoog aan de hemel staat is de zonkracht in deze tijd van het jaar hoog. Tussen 12:00 en 15:00 uur bereikt de zonkracht deze week UV-Index 7 tot 8. Zonder zonnebrandcrème kan je dan al in 10 minuten verbranden.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black