Dit is waarom duurzaamheid belangrijker is dan ooit!

22 juni 2020, 08:14

Duurzaamheid
Duurzaamheid-belangrijk-voor-klimaat-1280x600
Duurzaamheid-belangrijk-voor-klimaat-1280x600
Duurzaamheid-belangrijk-voor-klimaat-1280x600

Het klimaat in Nederland wordt steeds extremer. Perioden van ernstige droogte, ongekende hitte en enorme hoosbuien met wateroverlast tekenen de zomers in ons nieuwe klimaat. En schaatsen en sleetje rijden kan in de winter steeds minder vaak. Klimaatverandering krijgt steeds meer impact op ons leven. De hoogste tijd voor verandering en voor duurzaamheid! Laat je inspireren door de Duurzame Week 2020 en verduurzaam jouw leven.

Vanaf vandaag (20 juni) tot en met 28 juni vindt online het duurzaamheidsfestival Duurzame Week plaats. Je kan deze week meedoen aan gratis workshops, lezingen en deelsessies over de thema’s consumptie, omgeving, reizen, voeding en wonen. Onder andere Floortje Dessing, Dennis Storm en Teun van de Keuken geven jou tips hoe jij je leven kan verduurzamen op een manier die bij jou past.

Klimaatverandering raakt ook jouw leven

De afgelopen lente was de zonnigste ooit. Wat was dat genieten! Toch baarde de grote droogte in deze periode ook zorgen. De droogte was in deze tijd van het jaar nog nooit zo ernstig geweest en het is nog niet voorbij! Maar de afgelopen week beheerste wateroverlast het weernieuws. Hevige onweersbuien brachten op sommige plaatsen maar liefst 100 mm neerslag in een dag tijd. Terwijl op de ene akker de planten verdorren van de droogte, verzopen iets verderop de gewassen.

Extreme-droogte
Extreme-droogte

Zowel lange perioden van extreme droogte als hevige buien met wateroverlast tot gevolg komen in het opwarmende klimaat steeds vaker voor. Droog weer kan lang overheersen, maar zodra er buien ontstaan worden deze in ons opgewarmde klimaat zwaarder dan dezelfde buien vroeger zouden zijn geweest. Plensbuien vormen geen oplossing voor de heersende droogte. Een droge bodem kan slechts een paar mm regen per uur opnemen. De rest belandt in het riool of in de sloot.

De kans op misoogsten neemt dus toe en drinkwater wordt schaarser. En dit gebeurt niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. In het rijke westen zitten we niet snel zonder voedsel en drinkwater, wel betalen we een hogere prijs en voelen we de problemen dus ook in onze portemonnee.

Watoverlast
Watoverlast

Daarnaast neemt de kans op extreem hete dagen zoals in de zomers van 2018 en 2019 toe. Extreme hitte leidt tot meer gezondheidsklachten en sterfgevallen. Daarnaast voelt allerlei ongedierte zoals de eikenprocessierupsen, teken en muggen zich steeds beter thuis in ons warmer geworden land. Ook dit veroorzaakt veel gezondheidsproblemen.

Overlast-eikenprocessierups
Overlast-eikenprocessierups

Duurzaamheid dient meerdere doelen

Misschien vraag je je wel af wat kan ik betekenen terwijl landen zoals China nog steeds meer CO2 uitstoten? Uiteindelijk is de huidige klimaatcrisis ontstaan door heel veel kleine bijdragen in CO2-uitstoot. Nu is de kans om het tij te keren en heel veel kleine duurzame bijdragen te laten uitgroeien tot de redding van de leefbaarheid op onze planeet.

DW-logo-banner-1-e1579787475268
DW-logo-banner-1-e1579787475268

Kom in actie en laat je inspireren tijdens de Duurzame Week 2020

Ben je nog niet overtuigd dat jij iets kan betekenen voor het klimaat? Lees dan nog even door. Het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen en het vergroenen van je leven is ook ontzettend goed voor de luchtkwaliteit. In een duurzamer Nederland zal het aantal longpatiënten afnemen en dat is weer goed voor de gezondheidszorgkosten. Daarnaast kan een setje zonnepanelen op jouw dak, de isolatie van je huis of het aanschaffen van een warmtepomp je een leuk rendement opleveren. Ook een kleiner initiatief zoals een regenton helpt in situaties van wateroverlast en droogte.

Lees ook: Zo maak je je tuin klimaatbestendig

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Foto’s: ANP

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven