Zo haal je meer uit je zonnepanelen

07 maart 2024, 15:01

Energie
Steeds meer daken krijgen zonnepanelen. Foto: Adobe Stock / A Hatmaker

Steeds meer particulieren vullen hun daken met zonnepanelen. Dat is goed nieuws, maar slechts 10 tot 30 procent van de zelf opgewekte zonnestroom wordt door de woningeigenaren gebruikt. De rest wordt terug geleverd aan het net. Hoe kan dat anders?

Er liggen steeds meer zonnepanelen op de Nederlandse daken. In 2021 waren dat er zo’n 48 miljoen. Deze waren goed voor 14,4 gigawattpiek aan energie. Dat is 32 procent meer dan in 2020. In 2022 verwacht De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dat de teller op 17,6 gigawattpiek uitkomt.

Slechts 10 tot 30 procent gebruiken we zelf

Dat er meer zonnestroom wordt opgewekt, is natuurlijk goed nieuws. Toch wordt de duurzame stroom nog niet optimaal benut. We gebruiken slechts 10 tot 30 procent van de eigen opgewekte duurzame stroom. De rest wordt terug geleverd aan het net, berekende Lyv Energy Management Solutions, aanbieder van energiediensten. Bij bedrijven ligt dat percentage hoger: daar wordt zo’n 50 procent van de zelf opgewekte zonnestroom gebruikt. De verwachting is dat de opwek van zonne-energie de komende jaren doorgroeit.

Meer energie zelf verbruiken

Nu is het nog gunstig om je opgewekte zonnestroom terug te leveren aan het net. Dat komt door de salderingsregeling. Maar de overheid wil de salderingsregeling vanaf 2025 afbouwen. Je krijgt dan een lagere vergoeding voor een deel van de stroom die je terug levert. Het is dan gunstiger om meer van je opgewekte stroom zelf te verbruiken. Bovendien is dat beter voor het elektriciteitsnet.

Op deze manieren zorg je voor minder netbelasting, gebruik je meer eigen opgewekte stroom én verdien je er nog iets mee:

tip 1

Thuisbatterij: een goed idee?

Eén van de meest voor de hand liggende manieren om tijdelijk stroom op te slaan, is in een batterij. Zo werken steeds meer bedrijven aan een thuisbatterij, om tijdelijk overtollige stroom op te slaan. Zo ontwikkelt de Nederlandse start-up Charged een thuisbatterij met een slimme lezer, die constant de huidige stroomprijzen in de gaten houdt.

Hoewel het doel van de thuisbatterij bijdraagt aan een duurzaam energiesysteem, betwisten sommigen de duurzaamheid van de batterij. Zo meldde Milieu Centraal recent dat de thuisbatterij niet dé oplossing is. Batterijen worden gemaakt van metalen als lithium, koper en nikkel. Het zijn schaarse grondstoffen waar de arbeids- en milieuomstandigheden geregeld onder vuur liggen.

Dat zien ook steeds meer bedrijven. Er wordt steeds meer gewerkt aan alternatieven die duurzamer zijn. Zo werkt de Belgische start-up 247 Energy aan een batterij zonder lithium en kobalt, maken wetenschappers geprinte batterijen van papier en bouwen onderzoekers biologisch afbreekbare batterijen van krabbenschalen.

tip 2

Wijkbatterij

Vanwege de impact en voetafdruk van het mijnen van de metalen is het volgens Milieu Centraal efficiënter en duurzamer om de opslag te centraliseren, in bijvoorbeeld een wijkbatterij. “Eén grote batterij heeft in de regel minder milieubelasting dan een heleboel kleine batterijen die eenzelfde totaal vermogen hebben”, zei Mariken Stok eerder. Zij is expert duurzame energie bij Milieu Centraal.

tip 3

Elektrische auto als batterij

Een nóg betere oplossing is om een elektrische auto in te zetten als tijdelijke batterij. Het zelfverbruik kan daarmee van 30 naar 60 procent gaan, becijferde Milieu Centraal eerder. Iedere elektrische auto kan hier voor gebruikt worden. Sommige autofabrikanten gaan nog een stap verder en ontwikkelen een bi-directioneel laadsysteem. Daarbij kunnen auto’s niet alleen opladen, maar ook energie terug leveren. Bovendien levert een elektrische auto geen extra milieubelasting op, omdat hiervoor geen extra batterij nodig is maar een bestaande batterij wordt ingezet.

tip 4

Warmtebuffer

Een hele andere oplossing is het plaatsen van een warmtebuffer. Het heeft wat voeten in de aarde, want de buffer wordt onder de tuin of onder het huis geplaatst, maar de innovatie zorgt voor heel veel energie-opslagcapaciteit. Het Nederlandse bedrijf Borg Energy heeft een slimme manier bedacht om duurzaam opgewekte energie op te slaan in een buffervat onder de grond. Met behulp van slimme algoritmes slaat de buffer op het goedkoopste moment energie op zodat wanneer de prijzen hoog zijn, warmte aan de warmtebatterij kan worden onttrokken. “Daarmee kun je tot 75 procent besparen en tegelijk comfortabel je CO2 voetafdruk halveren zonder dat je ernaar om hoeft te kijken”, zegt medeoprichter Joost Spanjer.

tip 5

Energie efficiënt gebruiken

“Wassen en de vaatwasser aanzetten wanneer de zon schijnt”, heeft volgens Lyf Energy Management Solutions weinig zin. “Dit soort apparaten zijn dusdanig energiezuinig geworden, dat het effect beperkt is”, schrijft het bedrijf in een persbericht. Ook Milieu Centraal maakte een berekening: het slim inzetten van apparatuur verhoogt het zelfverbruik van 30 naar 35 procent.

Bron: Chance Inc.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven