WUR: afgelopen winter grootste bijenvolkensterfte sinds 2010

02 juni 2023, 08:40

Honingbijen, foto ANP / Rob Engelaar

Ruim een kwart van de bijenvolken in ons land (25,6 procent) heeft de afgelopen winter niet overleefd. "Daarmee beleeft de landelijke bijensector de grootste wintersterfte sinds 2010, toen de bijensterfte op 29,1 procent lag", aldus Wageningen University & Research (WUR).

Onderzoekers ondervroegen 2779 bijenhouders, van wie er 280 meldden zelfs al hun volken verloren te hebben. Utrecht zag met 41,6 procent het hoogste wintersterftepercentage en Limburg het laagste (16,6 procent).

Een en ander lijkt mede te wijten aan de zogenoemde varroamijt en bijenvirussen die hiermee in verband worden gebracht. Maar bijen sterven ook eerder als ze verzwakt de winter ingaan als gevolg van bijvoorbeeld een droge zomer. Zo zit er na aanhoudende droogte niet genoeg nectar in de bloemen om een wintervoorraad aan te leggen.

De zomer van 2022 gold als erg droog: er viel landelijk gemiddeld slechts 139 millimeter regen tegen 235 normaal. Zeker aan het einde van de zomer was het neerslagtekort vorig jaar uitzonderlijk groot.

De enquêtegegevens uit de jaarlijkse wintersterftemonitoring moeten nog verder worden geanalyseerd.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black