Deze extremen bracht de eerste helft van de zomer

17 juli 2021, 08:00

De eerste helft van de zomer zit erop! Het zal je niet zijn ontgaan dat er veel regen is gevallen, maar tegelijkertijd was het ook behoorlijk warm. Juni werd zelfs de warmste junimaand die ooit is gemeten in Nederland. Juli is tot nu toe een stuk koeler, maar er is meer zomerweer onderweg!

Na een regionale hittegolf in juni, waarbij de temperatuur in het binnenland lokaal drie dagen op rij boven 30 graden uitkwam, werd het daarna weer koeler. In juli hebben we tot dusver te maken met temperaturen die iets lager zijn dan normaal. Daardoor zullen veel mensen het niet echt ervaren als een warme zomer tot nu toe. Toch is het dat wel! Juni was namelijk de warmste junimaand ooit gemeten en ook de temperatuur in deze maand gaat de komende tijd langzaam omhoog.

Op het meetstation in De Bilt kwam het tot 14 zomerse dagen, met meer dan 25 graden, en één tropische dag waarbij het warmer werd dan 30 graden. De meeste van deze dagen kwamen voor in juni.

Zomerweer. Foto: Willy Bonnink-Naves.
Zomerweer. Foto: Willy Bonnink-Naves.

In juni was het vaak warm genoeg voor korte mouwen en watersporten. Foto: Willy Bonnink-Naves

Vaak zware buien

Wat het meest opvalt aan deze zomer zijn de zware buien. Lokaal kwam het daardoor tot flinke wateroverlast. Tijdens de eerste dagen van juni was dat vooral in het oosten van Nederland, half juni in het midden en noorden en sinds eind juni met name in Limburg. De afgelopen dagen stonden in het teken van de extreme wateroverlast in Zuid-Limburg, waar de schade enorm is.

Neerslagtekort

Door de vele buien is van een neerslagtekort nauwelijks sprake. Dat zal je ook thuis merken, want de tuinslang is waarschijnlijk nog niet vaak gebruikt. Zeker in vergelijking met de laatste drie zomers van 2018, 2019 en 2020, waarin het juist zeer droog was. Echt zonnig is de zomer tot nu toe trouwens niet: alleen half juni scheen de zon een aantal dagen op rij flink, maar juli stelt tot nu toe behoorlijk teleur qua zonneschijn. Toch gaat daar verandering in komen!

Met het mooiere weer zal het neerslagtekort langzaam wel wat gaan oplopen, maar van echte droogte kunnen we voorlopig niet spreken. Zo ziet deze zomer er totaal anders uit dan de afgelopen jaren. Of dat zo blijft de komende weken lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven