Het was koud vannacht! De eerste lokale grondvorst na de zomer is gemeten

16 oktober 2023, 06:05

Eerste dagen
Bevroren bladeren. Foto: Francien Tax

Voor het eerst dit najaar heeft het plaatselijk aan de grond gevroren. De temperatuur daalde gisteravond op meetpunt Deelen op klomphoogte naar -0,2 graden. Gemiddeld komt het op 28 september tot de eerste grondvorst na de zomer. Vorig jaar kon in de avond van 20 september het eerste minnetje voor de temperatuur aan de grond worden gezien.

De eerste grondvorst na de zomer is daarmee later dan gebruikelijk. In ons huidige klimaat, gemeten over de periode 1991-2020, daalt de temperatuur gemiddeld op 28 september ergens in ons land aan de grond tot onder nul.

Afgelopen nacht viel de wind lokaal weg en in vrij koude lucht daalde de temperatuur flink. Daarmee daalde de temperatuur aan de grond ook op weerstation Ell tot onder nul. Het werd daar -1,1 graden. Op normale waarnemingshoogte, 1,5 meter, heeft het nog niet gevroren en werd het minimaal 0,8 graden.

Periode zonder vorst aan de grond

In de periode 20 juli tot en met 21 augustus heeft het nog nooit ergens in het land aan de grond op een officieel meetpunt gevroren. Op 10 augustus 1986 was het bijna zover. Toen daalde de temperatuur in Twente naar precies 0,0 graden. In datzelfde jaar daalde de temperatuur op 21 augustus ook naar 0,0 graden, maar dan op meetpunt Volkel.

De meest vroege datum dat grondvorst na de zomer werd gemeten is 22 augustus 1973. De temperatuur daalde op de meetstations Twente, Valkenburg (ZH) en Soesterberg tot onder het vriespunt. In Twente werd het zelfs -2,2 graden.

Ook in 1993 kwam het uitzonderlijk vroeg tot vorst aan de grond. Op 29 augustus daalde de temperatuur in Soesterberg, Volkel, Gilze-Rijen en Eindhoven tot onder nul en vroor het een paar tienden. In Soesterberg werd het -0,4 graden.

Laatste jaren in september al grondvorst

De laatste jaren, sinds 2018, komt de eerste grondvorst na de zomer steevast in september voor. Vorig jaar (2022) daalde het kwik op 20 september voor het eerst lokaal tot onder nul en in zowel 2021 als 2020 werd op 21 september voor het eerst een minnetje voor de temperatuur op 10 cm hoogte gezien. Het jaar ervoor kwam de eerste lokale grondvorst op 18 september voor en in 2018 was dat op de eerste dag van de meteorologische herfst op 1 september het geval.

In 2017 en 2016 daalde de temperatuur bij de grassprietjes, net als dit jaar, in oktober onder nul, respectievelijk op 9 en 6 oktober. In 2015 was het op 27 september het geval, maar in 2014 kwam het recordlaat tot de eerste vorst aan de grond na de zomer. Pas op 5 november daalde de temperatuur in Eindhoven aan de grond naar -0,5 graden.

Of het de komende dagen ook tot vorst komt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven