Onstuimige dagen op komst door Dudley en Eunice

14 februari 2022, 14:15

Storm
Hoge golven en een losgeraakte boei tijdens stormachtig weer. Foto: Marleen Fouchier

De wind is deze week duidelijk voelbaar en vooral donderdag en vrijdag beloven twee zeer onstuimige dagen te worden. Storm Dudley en Eunice doen dan onze omgeving aan! Details lees je in dit artikel.

In de loop van woensdag gaan we het geleidelijk merken: de wind zwelt steeds verder aan en dat zijn de eerste hints naar twee onstuimige dagen die voor ons liggen. Donderdag en vrijdag krijgen we te maken met een stormachtige westen- tot noordwestenwind door Dudley en Eunice. De eerste officiële storm van dit jaar kreeg de naam Corrie. De tweede storm viel minder zwaar uit en kreeg geen naam.

De ene storm wel een naam en de ander niet? Lees hier hoe dat in zijn werk gaat.

Uitzonderlijk: twee stormen achter elkaar!

Het zwaartepunt van de wind bij storm Dudley wordt donderdag verwacht in het Waddengebied en in de kop van Noord-Holland. Vrijdag kan het vooral later op de dag ook aan de westkust flink tekeergaan wanneer storm Eunice dichterbij komt.

Lees hier wanneer we van een officiële storm spreken.

Weggeslagen strand bij Cadzand door storm Corrie. Foto: Nienke Malipaard.
Weggeslagen strand bij Cadzand door storm Corrie. Foto: Nienke Malipaard.

Naast de stevige wind bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van zonnige perioden en wolkenvelden. Verspreid over het land valt een aantal buien. Het is zacht met temperaturen rond 10 graden, al zal het door de stevige wind een stuk kouder aanvoelen. Boven land waait het minder hard dan aan zee, maar met een krachtige tot harde wind is het ronduit onstuimig.

Storm Dudley verwachtingStorm Eunice op vrijdag
Storm Eunice op vrijdag

Kans op zeer zware windstoten

Langs de gehele kust is kans op zeer zware windstoten. Mogelijk slaan de windmeters zelfs uit richting 120 km/uur. Ook dieper landinwaarts is kans op zware tot zeer zware windstoten rond 100 km/uur. De koers van beide stormen kan de komende dagen nog wijzigen en daarmee is ook de exacte impact op ons land onzeker. Met de huidige weersverwachting is de kans groot dat de stormen een code geel en mogelijk een code oranje gaat opleveren. Windstoten leveren namelijk veruit de meeste overlast en schade op.

Wanneer wordt code geel of code oranje uitgegeven?

Ondergelopen kades langs de Maas in Rotterdam. Foto: Maddy Koster
Ondergelopen kades langs de Maas in Rotterdam. Foto: Maddy Koster

Oppassen voor hoog water

Woensdag 16 februari is het volle maan en daardoor is het vrijdag springtij. Hierdoor is sprake van een extra hoge waterstand tijdens vloed. In combinatie met de stormen uit het westen tot noordwesten wordt het water extra opgestuwd. Kades en havens lopen risico (deels) onder water komen te staan door de stormvloed.

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black