Tweede officiële storm van het jaar een feit

06 februari 2022, 12:05

Storm
Het kwam in Vlissingen tot een officiële storm. Foto: Hanneke Lucasse

Op meetpunt Vlissingen kwam het tussen 11:00 en 12:00 uur tot een gemiddelde stormkracht 9. Hiermee is officieel sprake van een storm en daarmee is het de tweede storm van dit jaar en de tweede in een week tijd. Het is ook al de derde storm van deze winter, want op 1 december 2021 kwam het in Vlissingen ook een uurlang tot storm.

De storm van vandaag heeft in tegenstelling tot vorige week geen naam gekregen. Alleen op meetpunt Vlissingen kwam het tot een officiële storm. Precies een uurlang (van 11:00 tot en met 12:00 uur) stormde het met gemiddeld windkracht 9. Als de windpiek een half uur eerder of later was geweest, dan was van een officiële storm geen sprake. Voor een officiële storm moet het precies een heel uurvak stormen. Stormkracht 9 van bijvoorbeeld 11:30 tot 12:30 uur telt niet mee.

Lees hier alles over storm en windstoten.

Stormen die een grote impact hebben krijgen een naam en het KNMI hanteert met Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) dezelfde naamgeving. Het is dus mogelijk dat een storm bij ons meevalt, maar bijvoorbeeld in Engeland wel flink huishoudt en van de Britse weerdienst een naam krijgt.

Meer details lees je in het artikel over stormnamen.

Zwaarste windstoot 102 km/uur

De zwaarste windstoot werd ook bij Vlissingen gemeten. De wind haalde uit naar 102 km/uur. Ook elders in de kustgebieden komen zware windstoten voor. Op meetpunt Voorschoten werd een windstoot van 96 km/uur gemeten en in Wilhelminadorp haalde de wind uit naar 94 km/uur.

Vanmiddag waait het niet alleen flink, er valt ook nog veel regen. De regen trekt geleidelijk naar het zuidoosten weg en vanuit het westen volgen buien. Bij buien is hagel en onweer mogelijk en ook de wind haalt soms flink uit. Lees het weerbericht voor de details.

Vorig jaar duurde het tot 11 maart voordat het tot een officiële storm kwam. Het hardst waaide het toen op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Daarbij kwam het zelfs tot windkracht 10 en was er een zeer zware windstoot van 124 km/uur.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven