Eerste officiële storm van het jaar een feit

31 januari 2022, 09:05

Storm
Stevige noordwester op het strand van Texel. Foto: Adobe Stock / Erik_AJV

In IJmuiden / Wijk aan Zee is tussen 8:00 en 9:00 uur een gemiddelde windsnelheid van 78 km/uur gemeten. Daarmee is officieel sprake van de eerste storm van het jaar. In het hele land geldt een waarschuwing voor zware windstoten van 75-90 km/uur en aan de kust zeer zware windstoten tot 110-115 km/uur. De zwaarste windstoot tot dusver bedroeg 102 km/uur en is gemeten in IJmuiden / Wijk aan Zee. Op boorplatformen in de Noordzee zijn al windstoten van 110 km/uur gemeten.

De storm heeft zaterdag al de naam Corrie gekregen van Met Office, de Britse evenknie van het KNMI. Deze is vernoemd naar Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in 1964. Stormen die een grote impact hebben krijgen een naam en het KNMI hanteert met Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) dezelfde naamgeving. Het is dus mogelijk dat een storm bij ons meevalt, maar bijvoorbeeld in Engeland wel flink huishoudt en van de Britse weerdienst een naam krijgt. Meer details lees je in het artikel over stormnamen.

Storm Corrie houdt nog even aan met in het hele land kans op zware windstoten en langs de kust zeer zware windstoten van 100-115 km/uur. In de loop van de middag neemt de wind in kracht af en verdwijnt de storm. Vanavond komt de wind pas echt tot bedaren en komt er een einde aan een bijzonder onstuimige dag.

Via ons live-blog blijf je op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen van de storm.

Vorig jaar duurde het tot 11 maart voordat het tot een officiële storm kwam. Het hardst waaide het toen op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Daarbij kwam het zelfs tot windkracht 10 en was er zelfs een zeer zware windstoot van 124 km/uur. De laatste storm hadden we op 1 december, maar toen werd alleen op Vlieland gemiddeld een uur lang 9 Bft gemeten.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven