IJsheiligen begonnen met nachtvorst

08 februari 2019, 11:13

Do-21-April-2016-Jannes-Wiersema-050-2300-x-1293
Do-21-April-2016-Jannes-Wiersema-050-2300-x-1293
Do-21-April-2016-Jannes-Wiersema-050-2300-x-1293

Afgelopen nacht heeft het aan de grond op verschillende plaatsen gevroren. Op klomphoogte (10 cm) werd het in Gilze-Rijen (nabij Tilburg) met -3,6 graden het koudst. Daarmee zijn de ijsheiligen (11 tot en met 15 mei) begonnen met nachtvorst. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden. De komende nachten wordt geen nachtvorst meer verwacht.

In het zuiden, midden en westen van het land komt bovendien lokaal mist voor. Met name in de provincies Zuid-Holland en Utrecht is lokaal sprake van dichte mist (minder dan 200m zicht) en is de mist hinderlijk voor verkeer. In Cabauw (in het zuidwesten van Utrecht) was het zicht vannacht het meest beperkt met slechts 79 meter. Door de zon zal de mist snel oplossen, waarschijnlijk al voor 8:00 uur.

In veel jaren komt het na de ijsheiligen daadwerkelijk niet meer tot vorst op gewone meethoogte van 1,5 meter, maar aan de grond vriest het nog wel regelmatig. De ijsheiligen kunnen in de praktijk dus niet aangehouden worden als de periode waarna nachtvorst niet meer optreedt. Wel neemt de kans op vorst vanaf halverwege mei sterk af.

Nachtvorst in de zomer

Zelfs in juni heeft het in het verleden op de officiële weerstations van het KNMI op gewone meethoogte van 1,5 meter enkele keren gevroren. Recordlaat gebeurde dat op 19 juni 1923 in Den Helder: -0,3 graden. Op 18 juni 1955 werd het in Witteveen (Drenthe) zelfs -0,8 graden. In De Bilt heeft het in juni op normale meethoogte nooit gevroren. Recordlaat vroor het op het landelijk hoofdstation op 28 mei 1961: -0,2 graden.

Vorst aan de grond kan zelfs tot ver in de zomer voorkomen. De periode waarin nog nooit ergens in Nederland vorst aan de grond is waargenomen loopt van 20 juli t/m 21 augustus.

Komende nachten zachter en zaterdag overdag 20-25 graden

IJsheilige Mamertus (11 mei) is dit jaar zeer waarschijnlijk de enige die nachtvorst kan noteren. De volgende nachten van de ijsheiligen zit vorst aan de grond er niet in en liggen de gewone minima tussen +7 en +13 graden.

Vandaag is er veel ruimte voor de zon en warmt het sterk op naar 16 graden op de Wadden tot 20 in het zuidoosten. Morgen wordt het nog warmer met 20 graden op de Wadden en aan de Zeeuwse kust, 22-24 in de Randstad en 24-26 in het binnenland. Er trekken velden sluierbewolking over het land, waardoor de zon vooral in het zuidwesten waterig zal schijnen. In het noordoosten schijnt de zon het felst en stelt de sluierbewolking weinig voor. In de middag kunnen verspreid over het land ook stapelwolken ontstaan en in de avond is vanuit het zuidwesten kans op enkele regen- en onweersbuien.

Zondag is de kans op buien groot. Er is veel bewolking, maar vooral in Zeeland en aan de westkust kan ’s middags de zon doorbreken. De maxima komen dan uit op 14-20 graden.

Maandag en dinsdag komen enkele buien voor en is er ook ruimte voor de zon. In het noorden en oosten wordt het nog vrij warm met maxima van 20-23 graden, in het westen wordt het 17-20 graden. Daarna is het licht wisselvallig met soms een bui, maar ook geregeld zon. Door een westenwind wordt het 15-19 graden. Dat zijn normale temperaturen voor half mei.

Foto: Jannes Wiersema

Stilaan tijd om je kleurrijke Vans boven te halen voor de zomer! Profiteer nu van extra korting dankzij deze unieke Vans aanbiedingen!

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven