Terugblik februari 2023: zonnig en droog

19 december 2023, 20:00

Weeroverzichten
Door de vrij koude nachten kon soms even geschaatst worden. Foto: Willy Bonnink-Naves

De tweede maand van het jaar verliep droog met gemiddeld over het land slechts 22 mm. Verder scheen de zon vaak en gemiddeld over het land was de zon 110 uur te zien. Ondanks droogte en zonneschijn was het geen koude maand. De gemiddelde temperatuur komt uit op 5,7 graden tegen 3,9 normaal.

Als gekeken wordt naar het aantal vorstdagen dan was de laatste wintermaand februari in De Bilt een redelijk normale maand. Op dertien dagen tegen twaalf normaal daalde de temperatuur tot onder het vriespunt. Op 8 februari werd het op het hoofdstation -5,4 graden. Het was de laagste temperatuur in De Bilt en de enige dag met matige vorst. Gebruikelijk daalt de temperatuur in De Bilt op drie dagen tot beneden -5 graden.

Vorig jaar kwam het in februari niet tot matige vorst en dat was ook in februari 2019 en 2020 het geval. De ijskoude winterweek van februari 2021 noteerde acht matige vorstdagen met een minimumtemperatuur beneden -5 graden.

De laagste temperatuur deze maand werd genoteerd in Twente. Op 27 februari daalde de temperatuur naar -7,1 graden. Tot ijsdagen met een temperatuur het hele etmaal onder nul kwam het nergens. Met maximaal 3,1 graden op 7 februari werd in Wilhelminadorp de laagste temperatuur genoteerd van de hele maand.

De hoogste temperatuur werd gemeten in het Limburgse Ell. Daar werd het op 17 februari 15,1 graden. Ook in de rest van het land werd de 10 graden regelmatig overschreden, maar tot datum-warmterecords is het deze maand niet gekomen. Op 18 februari noteerde De Bilt 12,3 graden.

Volop bloeiende krokussen in de blakende zon. Foto: Piet Grim
Volop bloeiende krokussen in de blakende zon. Foto: Piet Grim

Lees ook: Dit weer is normaal in februari.

De gemiddelde temperatuur is in De Bilt uitgekomen op 5,7 graden tegen 3,9 normaal. Daarmee komt de maand in de top-20 van zachtste februarimaanden sinds 1901 uit op een zeventiende plaats. Februari 1990 blijft met 7,6 graden de zachtste februari ooit, gevolgd door 2020, 2002 en 2022.

Droge maand

Januari was nog een kletsnatte maand, maar februari ging al snel op de droge toer. Er viel gemiddeld over het land 22,4 millimeter. Volgens de klimaatnormaal 1991-2020 valt er in februari gebruikelijk 60 mm. De meeste neerslag was voor Gelderland. In Woold viel 56 en in Beekbergen 51 mm. In Deelen en Aalten zat 50 mm in de regenmeter en ook in het oosten van Overijssel was het relatief nat met in Enschede 48 mm.

Het droogst was het in het zuidwesten. Veel plaatsen in Zeeland hadden nog geen 10 mm. Het droogst was het in Kloosterzande en in Vrouwenpolder met slechts 7 mm. In Cadzand, Middelburg en Westdorpe viel 8 mm.

Alle neerslag viel in vloeibare vorm en tot sneeuw kwam het deze maand nagenoeg niet. Alleen op de eerste dag van de maand en regionaal tijdens de laatste dagen kwam het tot wat natte sneeuw.

Tot storm is het deze maand niet gekomen. Sterker nog: de laatste storm dateert alweer van een jaar geleden. In februari 2022 kwam het meerdere keren tot storm.

Zonnige maand

De maand is in het geheel zonnig te noemen. Gemiddeld over het land scheen de zon, inclusief het zonnige slot van de maand, 111 uur tegen 92 normaal.

Het zonnige karakter van de maand kwam door een aantal perioden met flink wat zonneschijn. Zo scheen de zon rond 7 februari flink, maar ook rond Valentijnsdag was de zon veelvuldig van de partij. Niet in de laatste plaats deden de vrij zonnige dagen aan het eind van de maand ook een flinke duit in het zakje. De meeste zonuren waren voor de kustgebieden. Op Terschelling scheen de zon 133 uur en in Vlissingen 127 uur. In De Bilt scheen de zon 102 uur.

Noorderlicht op 26 februari 2023, Egmond aan Zee. Foto: Corné Ouwehand
Noorderlicht op 26 februari 2023, Egmond aan Zee. Foto: Corné Ouwehand

Aan het eind van de maand was noorderlicht te zien. Het noorderlicht werd veroorzaakt door een wolk van elektrisch geladen deeltjes, afkomstig van de zon.

Meer overzichten vind je hier.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven