Voor het eerst sinds 2010 een koude decembermaand

02 januari 2023, 09:01

Weeroverzichten
Schaatspret in Winterswijk. Foto: Willy Bonnink-Naves

December is voor het eerst sinds 2010 als kouder dan normaal de boeken in gegaan. Ondanks een uitzonderlijk zacht slot van 2022 kwam de maandgemiddelde temperatuur in De Bilt uit op 3,9 graden tegen 4,2 normaal. Daarnaast was deze maand iets zonniger dan gebruikelijk en viel bijna de normale hoeveelheid regen.

De voorgaande elf jaren verliep december altijd zacht tot zeer zacht. De vorige te koude decembermaand beleefden we in 2010. Toen was het echt bijzonder koud met een maandgemiddelde temperatuur van -1,1 graden.

Dit jaar zette december ook in met koud weer, waarbij er uiteindelijk op meerdere plaatsen geschaatst kon worden. De gemiddelde temperatuur over de eerste achttien dagen van de maand bedroeg 0,4 graden. Slechts in dertien jaren was het van 1-18 december nog kouder.

Vanaf 19 december werd het zeer zacht met maxima rond 10 graden en de maand sloot af met een recordwarme oudjaarsdag. Sterker nog met 15,9 graden was het zelfs de warmste decemberdag ooit. In Ell en Arcen werd het zelfs 17,6 graden.

Lees ook: Dit weer is normaal in december

Normale hoeveelheid vorst

Het heeft deze maand in De Bilt op 12 dagen gevroren. Gemiddeld telt De Bilt in ons huidige klimaat 11 dagen met een minimumtemperatuur onder het vriespunt. Op twee dagen bleef het deze maand de hele dag vriezen. Dat is precies het gebruikelijke aantal officiële ijsdagen. Maar liefst zes dagen registreerden een minimumtemperatuur beneden -5 graden. Normaal komt het 2 à 3 keer tot matige vorst in december in De Bilt.

Schaatspret op ijsbaan in Doorn. Foto: Rianne van Wezel
Schaatspret op ijsbaan in Doorn. Foto: Rianne van Wezel

De koudste dag beleefden we op 14 december. Toen werd het -7,7 graden in De Bilt. De laagste temperatuur van het land werd ook op deze dag genoteerd met -10,6 graden in Eelde. Dit was de eerste lokale strenge vorst van dit jaar. Daarna volgden nog meer dagen met lokale strenge vorst. Dankzij deze winterkou kon op veel ijsbanen, en dan vooral de opgespoten skeelerbanen, geschaatst worden. Maar uiteindelijk was er ook sprake van schaatspret op enkele plassen en vennen.

Liever vooruitblikken dan terugblikken? Bekijk dan onze maandverwachting voor januari.

Na droge start nog bijna de normale hoeveelheid regen

Tijdens de vorstperiode was het overwegend droog. Slechts regionaal viel een klein beetje sneeuw en op 15 & 16 december veroorzaakten ijzelbuien gladheid. Hiervoor gold in grote delen van het land code oranje. Tijdens een dooiaanval op zondagavond 18 december en in de nacht naar maandag 19 december werd het in hele land spekglad door ijzel op grote schaal. Ook hiervoor gold code oranje.

In de zachte laatste weken van het jaar trokken talrijke buien en regenzones over ons land. Hierdoor werd een inhaalslag gemaakt met de hoeveelheid regen. Gemiddeld over het land kwamen we uit op 83 mm tegen 87 normaal. Daarbij was het in het zuiden en zuidwesten het natst met 80-120 mm en viel in het noorden 50-80 mm. De meeste neerslag viel in Megen met 130 mm. Het droogst was het in Akkrum met 47 mm.

Ook december levert goede bijdragen in recordzonnig jaar

Het jaarrecord zonneschijn is dit jaar verpulverd. De bijdrage van december aan dit record was niet bepalend, want het zonrecord was in november al zeker. Toch leverde december ook een goede bijdrage met gemiddeld over het land 62 zonuren.

Bekijk ook ons jaaroverzicht

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven