Terugblik september 2021: warm, zonnig en zeer droog

27 december 2021, 16:27

Weeroverzichten
Fietsers genieten van warm weer in september terwijl er blaadjes op de weg liggen

Terwijl de hoogzomer koel en nat verliep, tapte september uit een heel ander vaatje. In tegenstelling tot juli en augustus eindigde de maand namelijk warm en zeer droog. Hoe bijzonder september precies was, vertellen we je in deze terugblik.

Vond jij het ook zo opvallend? Precies toen de zomervakantie voorbij was, barstte de zomer los. Van 3 tot en met 10 september kon je bijna elke dag wel ergens in Nederland genieten van zomerse warmte. En of het warm was! Op 8 en 9 september was het zelfs warmer dan in juli en augustus! De hoogste temperatuur van deze septembermaand kwam uit op 28,5 graden en die waarde werd op 9 september gemeten in het Groningse Nieuw-Beerta. Een dag eerder was het op de vliegbasis van Gilze-Rijen al 28,4 graden.

Misschien herinner je nog wel september 2020. Op Prinsjesdag, 15 september, werd het toen maar liefst 35,1 graden! Zo heet was het dit jaar dus bij lange na niet in september. Sterker nog, dit hele jaar is het nog nergens 35 graden geweest.

Temperatuur De Bilt september 2021 definitief
Temperatuur De Bilt september 2021 definitief

Geen records, maar wel bijzonder warm

De gemiddelde temperatuur in De Bilt kwam uit op 15,9 graden tegenover de gebruikelijke 14,7 graden. De maand als geheel eindigt dus een stuk warmer dan normaal. Zo warm zelfs dat september 2021 een zevende plaats behaalde in de ranglijst van warmste septembermaanden sinds 1901. In 2006 was het overigens nog veel warmer. Toen kwam de gemiddelde temperatuur in De Bilt namelijk uit op 17,9 graden. Daar bleven we nu ruim onder.

September telde op het hoofdstation 22 warme dagen waarop het 20 graden of meer werd. Dat is een gedeelde vierde plaats in de ranglijst van jaren met meeste 20+’ers. Het record blijft op naam van 2006 en 2016, toen het in De Bilt 26 keer warm werd. Ook het aantal zomerse dagen met 25 graden of meer lag boven normaal, maar was zeker niet extreem. In De Bilt werd het deze maand op 3 dagen zomers, een dag meer dan gebruikelijk. Opvallend: augustus 2021 telde maar 1 zomerse dag in De Bilt!

Overigens hebben we niet alleen maar warmte gehad, ook de koude nachten waren weer van de partij. Het koudst was het op 21 september met 3,1 graden op weerstation Twenthe. Daarbij vroor het aan de grond 0,2 graden en dat was de eerste grondvorst na de hoogzomer.

Neerslag De Bilt september 2021 definitief
Neerslag De Bilt september 2021 definitief

Droogte versterkt nazomergevoel

Zo nat als het in de zomer was, zo droog was september. Gemiddeld over Nederland is 31 millimeter regen naar beneden gekomen. Ter vergelijking, over de hele maand valt er normaal 79 millimeter. Langs de kust was het tot een paar dagen voor het einde van de maand extreem droog, maar de wisselvallige dagen aan het eind van de maand lieten de regenmeters nog vollopen.

Op veel dagen bleef het dus droog en als er regen viel, dan was dat vaak in de vorm van buien. Die warme dagen met buien gaven een extra tintje aan het (na)zomergevoel. De buien zorgden ervoor dat de verschillen in hoeveelheid neerslag van plek tot plek groot waren. Daardoor heb je de maand bij jou misschien helemaal niet als droog ervaren. Terwijl de neerslagsommen in het westen op een aantal plaatsen op nog geen 20 millimeter uitkwamen, kunnen regio’s als de Achterhoek en de Peel rekenen op ruim 60 millimeter. Dat is alsnog minder dan normaal, maar wel een stuk natter dan in het westen.

Zonuren september 2021 definitief
Zonuren september 2021 definitief

Zonnige maand was regionaal somber

Gemiddeld over Nederland scheen de zon 178 uur. Dat is ruim meer dan de gebruikelijke 159 uur. Opvallend is dat het regionaal zeer zonnig was, terwijl andere plekken het juist met minder zonuren moesten stellen dan normaal. De zonnigste plek is deze maand Limburg met in Maastricht een totaal van 207 zonuren. Dat zijn er bijna 50 meer dan normaal en daarmee is het in Limburg zelfs de op zes na zonnigste september sinds het begin van de zonmetingen. Ook in Vlissingen eindigde de maand zonnig met een totaal van 201 uur. Daarmee behaalde de Zeeuwse plaats een plek in de top-10 van zonnigste septembermaanden.

Zo zonnig als het in het zuiden is, zo somber verliep september in het noorden. In Groningen komt het aantal uur zon 10 uur beneden normaal uit op ongeveer 141 uur. Dat het in het noorden veel minder zonnig is geweest dan in de zuidelijke provincies heeft alles te maken met de windrichting. Die was vaak noordelijk en met die noordenwind bereikten veel wolkenvelden Groningen en Friesland. Dieper landinwaarts losten deze wolkenvelden op.

Daarnaast is het in de ochtenduren regionaal een aantal keer mistig geweest. Op 5 dagen leverde dat een mistwaarschuwing op. Op twee dagen is gewaarschuwd voor onweer en de maand eindigde met een waarschuwing voor zware windstoten.

Hoofdfoto: Jolanda Bakker

Author Image

Yannick Damen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weeroverzichten-nieuws

Meer Weeroverzichten-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black