Terugblik augustus 2021: koel en somber

26 december 2021, 15:21

Wandelen in koel en somber augustus

Sinds 2014 verliep augustus niet zo koel als dit jaar. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op 16,9 graden tegen 17,9 normaal. Ook het aantal zonuren viel tegen met gemiddeld over het land 170 uur tegenover de gebruikelijke 205 uur. Ondanks het sombere en koele weer eindigde de maand wel te droog. Gemiddeld over Nederland kwam de totale neerslagsom uit op 82 mm, waar 88 mm normaal is.

Kenmerkend voor het koele verloop van deze augustus was het gebrek aan zomerse dagen, waarop het 25 graden of meer werd. In De Bilt kwam het slechts tot één zomerse dag, het laagste aantal sinds 1993. Een normale augustusmaand telt op het Utrechtse weerstation ongeveer 9 dagen met een temperatuur van 25 graden of hoger. Ook het aantal warme dagen (20 graden of meer) kwam aan de lage kant uit met 20 tegenover de gebruikelijke 24.

Opvallend was ook dat het nergens in Nederland tropisch warm is geweest met een temperatuur van 30 graden of hoger. De laatste augustusmaand zonder tropische dagen was die van 2014. Van alle officiële weerstations van het KNMI behaalde het Limburgse Arcen deze maand de hoogste temperatuur. Op 15 augustus werd het er 27,6 graden. De Bilt kende op 12 augustus het hoogste maximum van de maand met 25,2 graden. Sinds 1993 was de warmste augustusdag van de maand niet zo koud. Het koudst was het op weerstation Twenthe met een minimumtemperatuur van 6,0 graden op 25 augustus.

Temperatuur augustus 2021 def
Temperatuur augustus 2021 def

Droge maand met neerslagdagen in overvloed

Vrijwel elke dag viel deze maand ergens in Nederland regen. Hoewel het vaak heeft geregend, komt de uiteindelijke maandsom gemiddeld over Nederland lager uit dan normaal. De meeste neerslag viel in de vorm van buien, maar ook dagen met motregen kwamen regelmatig voor.

Neerslagkaart augustus 2021
Neerslagkaart augustus 2021

Friesland, Groningen, de Veluwe en Zuid-Limburg kregen de meeste regen te verwerken. Daar viel op veel plaatsen 100 tot 120 millimeter. Het natst was het in Oldeholtpale (Friesland) met 187 mm. De grote maandsommen in deze delen van het land werden veroorzaakt door hevige regenbuien. Zo trokken op 22 augustus zware buien over Friesland, wat in een dag tijd op verschillende plekken 80 mm opleverde.

202108 neerslag De Bilt

Terwijl het in het noorden heel nat was, verliep augustus in delen van het westen, zuiden en oosten juist droog. Zo kwamen de neerslagsommen in Brabant, Noord-Limburg, de Achterhoek en Twente op veel plaatsen niet hoger uit dan 60 mm. Het Limburgse Ysselsteyn spande de droogtekroon met in heel augustus slechts 43 mm.

Zonuren augustus 2021 def
Zonuren augustus 2021 def

Weinig zonuren

In augustus hadden we vaak te maken met wolkenvelden en dat laat zich merken in het aantal zonuren. In heel Nederland scheen de zon minder dan normaal en het was zelfs de somberste augustusmaand sinds 2012. Maastricht was de somberste plek met 138 zonuren. Dat zijn er ongeveer 30 minder dan normaal. De meeste zon was voor Vlissingen met 191 uur, wat 35 uur minder is dan gebruikelijk.

De bewolking belemmerde regelmatig het zicht op mooie natuurfenomenen zoals vallende sterren van de Perseïden en de oppositie van Jupiter. Gelukkig waren beide tijdens spaarzame opklaringen wel even te zien.

Hoofdfoto: Toon Boons

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black