Een maandsom aan regen in Zuid-Friesland

22 augustus 2021, 16:20

Regen
Meisje in gele poncho geniet van de regen in wisselvallig weekend

Vooral in Noord- en West-Nederland regende het vandaag flink. In het zuiden van Friesland is lokaal meer dan 80 mm regen gemeten. Ook in Drenthe viel plaatselijk meer dan 40 mm. Later middag trokken ook forse buien over onder andere Zuid-Holland en Utrecht. Op enkele plekken viel 30-50 mm.

In een brede strook van het zuiden van Drenthe en het noorden van Overijssel, via Friesland en de Noordoostpolder naar het noorden van Noord-Holland en de westelijke Waddeneilanden viel op veel plaatsen meer dan 20 mm. Het natst was het in het zuiden van Friesland. Onder andere rond Joure en Heerenveen viel meer dan 60 mm en lokaal zelfs ruim 80 mm. Uit Heerenveen en Woudsend kwamen meldingen van wateroverlast. Op het KNMI-waarneemstation in Stavoren liep de neerslagsom zelfs op naar 89 mm.

Voor de Wadden en de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Noord-Holland gold code geel vanwege de overvloedige regenval.

Ben-Saanen-langdurig-en-veel-regen-in-zuiden-en-zuidoosten-verkleind-1280x600
Ben-Saanen-langdurig-en-veel-regen-in-zuiden-en-zuidoosten-verkleind-1280x600

Foto: Ben Saanen

Zuid-Holland en Utrecht

Ook in het westen en midden van het land viel lokaal veel regen in korte tijd. Een forse bui leverde 30 mm en lokale wateroverlast op in Oudewater. Rond Soesterberg en aan de zuidkant van Amersfoort viel 30-50 mm en stond er een laag water op de wegen.

Lees ook het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Lokaal een maandsom vandaag

In Friesland viel op een aantal plekken meer regen dan normaal in een hele maand augustus valt. De gemiddelde neerslagsom in Nederland voor augustus is 78 mm.

Overigens was deze de maand tot dusver al behoorlijk nat, zeker in Noord-Nederland. Vooral in Friesland was in de eerste 21 dagen van augustus op veel plekken al ruim een maandsom gevallen.

Lees ook welke maand gemiddeld de natste maand is in Nederland.

Foto: Adobe Stock / nareekarn

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven