Brrr, eerste grondvorst na de zomer gemeten

21 september 2021, 06:50

Vorst
Eerst grondvorst na de zomer van 2021

Vond jij het ook zo koud afgelopen nacht? Dat kan kloppen. Voor het eerst dit najaar heeft het plaatselijk op klomphoogte gevroren. Op weerstation Woensdrecht (Noord-Brabant) koelde het vanochtend vroeg (6:50 uur) aan de grond af naar -0,1 graden. De vorige keer dat het dit jaar tot lokale grondvorst kwam was op 13 juni met in Twente -1,3 graden op 10 cm hoogte.

Gemiddeld komt het op 28 september tot de eerste vorst aan de grond. De grondvorst is dit jaar dus een weekje 'te vroeg'. De periode waarin nog nooit ergens in Nederland vorst aan de grond is waargenomen loopt van 20 juli tot en met 21 augustus. Grondvorst komt dus alleen in de hoogzomer niet voor in ons land.

In 1973 was de grondvorst vroeger dan ooit van de partij. Op 22 augustus daalde de temperatuur op de meetstations Twenthe, Valkenburg (Zuid-Holland) en Soesterberg op klomphoogte tot onder nul. Twenthe noteerde zelfs -2,2 graden. Ook in 1993 kwam het uitzonderlijk vroeg in de najaarsperiode tot vorst aan de grond. Op 29 augustus daalde de temperatuur in Soesterberg, Volkel, Gilze-Rijen en Eindhoven tot een paar tienden onder nul.

In 2014 kwam het recordlaat tot de eerste vorst op klomphoogte. Pas op 5 november daalde de temperatuur in Eindhoven aan de grond naar -0,6 graden.

Afgelopen jaren eerste grondvorst altijd in september 

Vorig jaar voor het op 21 september voor het eerst aan de grond en in 2019 op 18 september. In 2018 gebeurde het precies op 1 september, de eerste dag van de meteorologische herfst. In 2017 en 2016 duurde het tot in oktober voor het zover was.

Of we komende nachten vaker te maken krijgen met grondvorst lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland. Hoofdfoto: Albert Thibaudier

Author Image

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black