Terugblik oktober 2021: zowel nat als zonnig

28 december 2021, 16:23

Weeroverzichten
paddenstoel, herfst, oktober, vliegenzwam

De maand oktober kende kletsnatte dagen, maar ook volop zonnige dagen. Met als resultaat dat de maand zowel natter als zonniger is dan gebruikelijk. Met gemiddeld een temperatuur van 11,6 graden tegen 10,9 normaal was het ook een zachte maand.

Het meest opvallende weer van de maand vond plaats op 20 oktober en de nacht naar 21 oktober. Er trokken felle buien over het land en deze buien veroorzaakten forse valwinden en zelfs enkele tornado’s. De meest indrukwekkende plaatjes kwamen uit het Gelderse ’s Heerenberg van een tornado op het einde van de dag op de 20e. De tornado die Barendrecht (Zuid-Holland) in de nacht van de 21e trof, veroorzaakte flinke schade. Ook elders in de provincie Zuid-Holland en in Utrecht, Gelderland en Overijssel werd deze nacht (natuur)schade gemeld door valwinden of mogelijke tornado’s.

Zacht, maar geen top-10

Met 11,6 graden tegen 10,9 normaal in De Bilt was het warmer dan gebruikelijk. Een top-10 plek in de lijst van warmste oktobermaanden sinds 1901 zat er echter niet in. Hiervoor was een gemiddelde temperatuur van 12,3 graden nodig. Opvallend is dat de top-5 van deze lijst alleen bestaat uit maanden van de 21e eeuw. Oktober 2001 voert de lijst aan met een gemiddelde temperatuur van maar liefst 14,2 graden. Oktober 2021 kwam uit op plaats zeventien.

De warmste dag van de maand was op veel plaatsen 19 oktober. In De Bilt werd het 19,4 graden en in het Zeeuwse Westdorpe werd zelfs 20,2 graden gemeten. De eerste vorst van dit najaar werd genoteerd op 16 oktober. Het weerstation Twente had de primeur (-0,5 graden), maar even later werd het in het Limburgse Ell nog iets kouder met -0,6 graden. In De Bilt kwam het nog niet tot vorst op gewone waarneemhoogte. 

tempokt21

Lees ook: dit weer is normaal in oktober.

Natte maand met zeer grote verschillen

Met gemiddeld over het land 107 mm regen tegen 83 mm normaal was oktober 2021 vrij nat. De verschillen binnen het land waren enorm te noemen. Zo viel in Zuid-Limburg regionaal amper 40 mm en in de Randstad regionaal meer dan 150 mm. Koploper was Zoetermeer met 196 mm regen.

neerslagokt21

Prima maand voor mensen met zonnepanelen 

Heb je zonnepanelen dan was het een gunstige oktobermaand. Zeker met de hoge energieprijzen was extra zonneschijn zeer welkom. Gemiddeld over het land kwam het aantal zonuren uit op ongeveer 124 uur tegen 120 uur in een normale oktobermaand. In Zuid-Nederland was het wat zonniger dan in het noorden. Zo scheen de zon in Maastricht 20 uur meer dan in een gemiddelde oktobermaand.

zonokt21

Vorig jaar had oktober weinig zon en was ook regionaal zeer nat.

In beeld: dit was oktober 2021

Hoofdfoto: Ton de Brabander

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven