Tornado's in Barendrecht en 's-Heerenberg

21 oktober 2021, 11:00

Actueel
tornado verenigde staten Adobe Stock / Dan

Gisteren aan het einde van de dag werd een tornado waargenomen in 's Heerenberg (Gelderland), vlakbij de grens met Duitsland.

Afgelopen nacht trof een tornado Barendrecht (Zuid-Holland) en veroorzaakte forse schade. Hierbij raakten ook enkele personen gewond. Omdat deze tornado in de nacht toesloeg zijn er geen duidelijk foto's, maar op basis van windgegevens uit radarbeelden is het aannemelijk dat er echt spake was van een tornado.

Bekijk hier de forse schade van het onstuimige weer in beelden

Wat is een tornado?

Een tornado kan je het beste zien als een wervelwind van enkele tientallen tot enkele honderden meters breed. Hij is vaak zichtbaar als 'slurf' onder een bui, doordat waterdamp condenseert in de wervel of doordat materiaal vanaf het aardoppervlak wordt opgetild.

Een tornado ontstaat onder een fikse onweersbui. Er zijn twee belangrijke zaken die de kans op het ontstaan van een tornado groter maken. Er is een flink verschil in wind in de onderste (paar) kilometer nodig. Dit kan zowel in richting als in snelheid zijn. Daarnaast moet de wolkenbasis (de hoogte van de onderkant van de buienwolk) laag zijn.

Tornado ingedeeld in schaal van 0-5

Tornado’s worden ingedeeld volgens de Enhanced Fujita Scale. Deze schaal loopt van EF0 tot EF5. De schaal is gebaseerd op de optredende schade aan bouwconstructies.

Tornado schalen

De levensduur van een tornado is meestal het beste uit te drukken in minuten. Een zeer krachtige houdt het weleens enkele uren uit.

Eerdere tornado's in Nederland

Jaarlijks komen in Nederland 1-3 tornado’s voor. Enkele bijzonder zware tornado’s trokken over het land op 25 juni 1967. Op een camping in Chaam (Noord-Brabant) vielen twee doden en 10 gewonden. In Tricht (in de Betuwe) verloren vijf mensen het leven en waren tientallen gewonden.

Op 17 augustus 1992 trok een tornado over Ameland. Op een camping bij het plaatsje Nes viel één dode en raakten vijf mensen gewond.

De meest gefilmde en gefotografeerde tornado in Nederland was de tornado in Amsterdam op 9 augustus 2019. Deze zwakke tornado (windhoos) trok ook over het IJ en richtte niet veel schade aan.

Lees ook: wat is een tornado.

Foto: voorbeeldfoto van een tornado, Adobe Stock / Dan

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black