In beeld: forse schade door onstuimig weer

21 oktober 2021, 13:00

Zoals verwacht haalde de wind afgelopen nacht flink uit. Er zijn zeer zware windstoten gemeten, maar er was net geen officiële storm. Wel zijn er twee tornado's gesignaleerd en is er op sommige plaatsen in ons land behoorlijk wat schade.

De windpalen van Hoek van Holland en Wilhelminadorp noteerden tijdelijk stormkracht 9, maar tot een officiële storm is het net niet gekomen, want dan moet het een heel uurvak met stormkracht 9 waaien. De zwaarste windstoot werd tot nu toe gemeten in Westdorpe. Daar haalde de wind uit naar 106 km/uur.

Schade

Afgelopen nacht trof een tornado Barendrecht (Zuid-Holland) en veroorzaakte forse schade. Hierbij raakten ook enkele personen gewond. Op andere plaatsen in ons land is de schade van de wind ook goed zichtbaar. Bomen zijn takken verloren of zijn met blad en al omgewaaid.

Veel neerslag

In met name de noordwestelijke helft van het land is ook veel regen gevallen. Wijk aan Zee noteerde sinds middernacht 48 millimeter. Berkhout en Den Helder hebben 37 millimeter opgevangen. Amateurstations van weerliefhebbers noteerden lokaal veel meer. Zo viel er in Heemskerk tot nu toe 72 millimeter. In Tilburg is 52, in Akkrum 50 en in Alkmaar 49 millimeter gevallen Ook vanuit Amsterdam komen meldingen van 38 tot 42 millimeter. Op sommige plaatsen is sprake van hoogwater.

Hoogwater

Foto: Marjan Boersen

Weekend duidelijk rustiger

Vanmiddag komt het nog tot talrijke buien. Ook waait het daarbij nog flink met kans op zware windstoten tot 90 km/uur. De temperatuur ligt rond 12 graden, maar tijdens felle buien is het frisser. Vanavond neemt de wind en de buiigheid tijdelijk af, maar later vannacht en morgen neemt de wind en de buiigheid juist weer toe. Pas later op vrijdag wordt het vanuit het noorden droger met vaker zon. Het wordt morgen 11 graden.

In het weekend is het duidelijk rustiger en droger met geregeld zon. De details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Bas Weetink

Door: Jeroen van Keeken

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black