Eerste lokale vorst van het najaar een feit

16 oktober 2021, 08:04

Op het weerstation Twente koelde het vannacht af naar -0,5 graden. Daarmee is de eerste lokale vorst van het najaar gemeten. Later daalde het kwik ook in Ell tot onder nul. De vorige keer dat het in ons land ergens vroor was op 8 mei. Op meetpunt Twente daalde het kwik toen naar -1,8 graden.

Tegen 8:00 uur daalde de temperatuur ook op meetpunt Ell tot onder nul. Het koelde af naar -0,6 graden. Ook aan de grond kwam het afgelopen nacht op grote schaal tot vorst. De laagste temperatuur op 10 centimeter hoogte werd gemeten in Hupsel. De temperatuur daalde dicht bij de grond naar -2,5 graden.

Op 21 september kwam het voor het eerst dit seizoen al tot vorst aan de grond. Woensdrecht (Noord-Brabant) had de primeur van de eerste lokale grondvorst na de zomer.

tmin

Eerste vorst van het najaar iets vroeger dan normaal

In het huidige klimaat komt het gemiddeld op 23 oktober voor het eerst tot plaatselijk vorst. De meest vroege datum voor de eerste lokale vorst is 15 september 1971. Op het KNMI station Deelen in Gelderland daalde de temperatuur toen naar -0,1 graden. Een dag later, op 16 september van dat jaar, kwam het op meerdere plaatsen tot vorst. In Winterswijk werd het toen -2,4 graden en in Soesterberg -2,2 graden. Ook De Bilt had toen vorst en met -0,4 graden was het daarmee de meest vroege officiële vorstdag na de zomer.

Lang wachten in 2000

In het jaar 2000 duurde het erg lang voordat er ergens in het land een minnetje op de thermometer verscheen. Pas op 16 december daalde de temperatuur in het zuiden tot onder nul. Gilze-Rijen was het koudst met -1,8 graden. Op 17 december van dat jaar noteerde ook De Bilt een vorstdag. Het was dan ook de meeste late officiële vorstdag ooit.

Vaak Twente de eerste met vorst

Vorig jaar daalde de temperatuur op 17 oktober voor het eerst lokaal onder nul. Twente noteerde toen -0,7 graden. In 2019 vond de eerste vorstdag op 29 oktober plaats. Opnieuw was het Twente met de primeur: -0,5 graden. Ook in 2018 ging de eer naar Twente. Al op 29 september daalde het kwik naar -0,8 graden. Dit jaar had meetpunt Twente dus opnieuw de primeur.

Of de komende nachten ook koud verlopen lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Albert Thibaudier

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black