Weeronline
Weeronline
  eerste lokale vorst

  Eerste lokale vorst van het najaar gemeten

  Aangemaakt: 29 okt 2019, 06:46 uur

  Op weerstation Eelde koelde het afgelopen nacht af naar -0,1 graden. Daarmee is de eerste lokale vorstdag van het najaar een feit. De laatste keer dat het in ons land vroor was op 13 mei. Meerdere KNMI-stations hadden toen een temperatuur onder nul en in Hupsel (Gelderland) was het met -1,9 graden het koudst.

  Iets later in de ochtend koelde het in Eelde af naar -0.4 graden en in Twenthe naar -0,5 graden. Aan de grond kwam het afgelopen nacht op uitgebreide schaal tot lichte vorst. De laagste temperatuur op 10 centimeter hoogte werd gemeten in Twenthe. De temperatuur daalde bij de grassprietjes naar -3,1 graden.

  Op 18 september vroor het voor het eerst dit seizoen aan de grond. Gilze-Rijen, Eindhoven, Maastricht en Twenthe hadden de primeur voor de eerste lokale grondvorst na de zomer. Ook op 19 en 20 september vroor het lokaal aan de grond.

  Eerste vorst van het najaar heel normaal eind oktober

  In het huidige klimaat komt het gemiddeld op 23 oktober voor het eerst tot plaatselijke vorst. De meest vroege datum voor de eerste lokale vorst is 15 september 1971. Op KNMI-meetstation Deelen (Gelderland) daalde de temperatuur naar -0,1 graden. Een dag later dat jaar kwam het op meerdere plaatsen tot vorst. In Soesterberg daalde de temperatuur naar -2,2 graden en in Winterswijk werd het zelfs -2,4 graden. Ook De Bilt had vorst met -0,4 graden en daarmee was het de meest vroege officiële vorstdag na de zomer.

  In 2000 pas halverwege december de eerste vorst

  In 2000 duurde het tot ver in december voordat het ergens in het land tot vorst kwam. Pas op 16 december daalde de temperatuur in het zuiden van het land tot onder nul. Het koudst was Gilze-Rijen met -1,8 graden. Een dag later noteerde ook De Bilt een vorstdag en daarmee was 17 december 2000 de meeste late officiële vorstdag ooit.

  Vorig jaar in september vorst

  In 2018 vond de eerste lokale vorst plaats op 29 september. Op meetstation Twenthe daalde de temperatuur naar -0,8 graden. In 2017 kwam het in de avond van 6 november voor het eerst tot vorst. Woensdrecht had toen de primeur en in de nacht naar 7 november hadden meerdere plaatsen vorst. In 2016 was de eerste vorst vroeger dan normaal. Op 9 oktober daalde de temperatuur in Deelen naar -1,1 graden.

  Verlopen ook de komende nachten koud? Dat lees je in ons weerbericht

  Foto: Ben Saanen

  Door: Rico Schröder