September vrij warme nazomermaand

01 oktober 2009, 17:08

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 15,0 °C tegen een langjarig gemiddelde van 14,2 °C, was september een vrij warme maand. Aan het begin van september veroorzaakten lagedrukgebieden een wisselvallig weertype. Vanaf de 6e tot aan het einde van de maand waren hogedrukgebieden aan zet. Het was daarbij overwegend droog en rustig nazomerweer.

Temperatuur Bijna elke dag was de temperatuur hoger dan normaal. De gemiddelde dagtemperatuur bedroeg in De Bilt gemiddeld 15.0 graden, terwijl 14.2 graden normaal is. Vele mensen genoten van het heerlijke nazomerweer. Het Limburgse Ell registreerde op 8 september 30.3 graden, een tropisch waarde! In De Bilt was het een zomerse dag met 25 graden. Drie dagen gingen in het zuidoosten de boeken in als zomers, omdat het kwik boven de 25 graden uit kwam. De laatste nachten van september waren erg koel. De laagst gemeten temperatuur was in de nacht van 29 september in het Gelderse Hupsel met 1.7 graden.

Neerslag Er viel erg weinig regen deze maand. Gemiddeld viel erg over het hele land 30 mm, terwijl in een normale septembermaand 75 mm valt. De minste neerslag viel in Vlissingen, 12 mm. In een smalle strook van ’t Gooi naar Apeldoorn viel de meeste neerslag, gemiddeld 65 tot 75 mm. De neerslagtekorten (het verschil tussen neerslag en verdamping dat sinds april wordt berekend) waren hoog opgelopen , omdat ook augustus erg droog was. Menig boer kreeg daardoor problemen met het oogsten van bieten een aardappelen, want de grond was te droog voor de machines. Ook de rivierstanden stonden aan het einde van de maand momenteel exceptioneel laag. De afvoer van de Rijn bij Lobith bedroeg volgens Rijkswaterstaat slechts 900 kubieke meter per seconde, de laagste stand sinds 2003.

Zonuren De zon scheen op volle kracht. Gemiddeld is er in Nederland 161 uur zon gemeten, terwijl 136 uur normaal is. De meeste zon scheen in Vlissingen het meest, 187 uur. In het noorden van het land was het duidelijk meer bewolkt, want daar liet de zon zich slecht 145 uur zien.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Jennifer Faber

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven