Mei behoorlijk zonnig

09 juni 2020, 15:39

De maand mei van 2009 is behoorlijk zonnig verlopen. De temperaturen lagen aan de hoge kant, waardoor het een warme wei was. Lokaal hevig weer maakte de maand vrij nat.

Temperatuur De gemiddelde temperatuur is in De Bilt uitgekomen op 13,9 °C tegen een langjarig gemiddelde van 12,7 °C. Daarmee kon de maand mei als warm gekarakteriseerd worden. Een echt lang warm tijdvak ontbrak en vrijwel de gehele maand lag de temperatuur rond of enkele graden boven de normale waarde voor de tijd van het jaar. In totaal zijn in De Bilt 12 warme dagen voorgekomen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger). Normaal zijn dit er negen. Er is een zomerse dag (maximumtemperatuur boven 25 °C) in De Bilt voorgekomen, dit was op 25 mei. Normaal telt mei drie zomerse dagen. De hoogste temperatuur deze maand in het land werd ook op de 25e mei gemeten. Dit was in Ell, het werd daar 28,8 °C. In het zuidoosten van het land was lokaal ook 24 mei zomers warm. Gevroren heeft het niet meer in mei. (Vorst aan de grond kwam nog wel voor) Ook de landelijk laagste temperatuur werd geregistreerd in Ell. Op 4 mei daalde de temperatuur daar tot 0,8 °C.

Neerslag Mei was vrij nat. Normaal valt er gemiddeld 57 mm neerslag, deze mei was dat 67 mm. De regionale verschillen waren in het land zeer groot. In een strook van Zuid-Holland naar Groningen viel op veel plaatsen 100 tot 140 mm neerslag. Schiphol kreeg de meeste neerslag, 126 mm. Elders, met name in het zuiden en oosten was het een stuk droger. Er waren plaatsen met minder dan 20 mm neerslag. Het station met de minste neerslag, 18 mm, was Arcen. In De Bilt werd 65 mm geregistreerd tegen 62 mm normaal. Zwaar weer is ook voorgekomen in mei. Op 14 mei veroorzaakte een hevige bui in Zeeuws-Vlaanderen wateroverlast. Er viel daar in enkele uren tijd tot ca. 68 mm neerslag. Tijdens de nacht van 25 op 26 mei trokken zware buiencomplexen over een groot deel van het land. De buien gingen vergezeld met uitzonderlijk actief onweer. In totaal werden bijna 100000 ontladingen geregistreerd. Ook kwamen lokaal windstoten voor tot ca. 105 km/u. In de omgeving van Woensdrecht vielen hagelstenen met een doorsnede van 5 cm. In een strook van Zuid-Holland naar de Noordoostpolder viel op een aantal plaatsen 40 tot 58 mm neerslag in 12 uur. De buien veroorzaakten grote overlast en schade.

Zonuren Landelijk gemiddeld scheen de zon 248 uren tegen 209 uren normaal. Zoals zo vaak in het voorjaar was het langs de kust een stuk zonniger dan in het binnenland. De meeste zonuren werden geregistreerd in het Waddengebied. Terschelling kwam uit op 284 uren. Arcen in Limburg noteerde met 211 de minste zonuren en in De Bilt werden 236 uren zonneschijn geregistreerd tegen 204 uren normaal.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Elger Niemendal

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven