Maart 2009: vrij zacht en droog

09 juni 2020, 15:37

De maand maart is vrij zacht verlopen. Het aantal zonuren lag iets hoger dan normaal en er viel minder neerslag.

Temperatuur De maand maart was vrij zacht, met in De Bilt een gemiddelde maandtemperatuur van 6,3 °C. Iets zachter, want de normaal ligt op 5,8 °C. Vrijwel de gehele maand lag de temperatuur rond of iets boven de normale waarde voor de tijd van het jaar. Toch was er geen lange periode met echt fraai lenteweer. Lagedrukgebieden veroorzaakten een wisselvallig en vrij somber begin van de maand. Van 13 tot en met 22 maart werd het weer echter bepaald door een hogedrukgebied. Hierdoor was het overwegend droog en rustig. Daarna werd het weer wisselvalliger door opnieuw de aanwezigheid van depressies. Pas aan het eind van de maand trad er een weersverbetering op, die ook in april doorzette. De landelijk hoogste temperatuur deze maand was 15,0 °C, op 31 maart, gemeten door het meetpunt Deelen op de Veluwe. Vriezen deed het af en toe ook in maart. In De Bilt werden acht vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) genoteerd, tegen negen normaal. Aan zee kwam lokaal geen enkele vorstdag voor. Het oosten van het land telde lokaal 14 vorstdagen. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten op 20 maart op de (voormalige) vliegbasis Twenthe: -4,9 °C.

Neerslag In het westen van het land viel minder neerslag dan in het oosten. Gemiddeld over het land viel in maart 53 mm neerslag, tegen een langjarig gemiddelde van 65 mm. Van de KNMI-stations was Den Helder het droogst met 33 mm, de vliegbasis Twenthe het natst met 83 mm. Het verschil in neerslaghoeveelheid tussen het westen en oosten van het land ontstond vooral op 5 en 6 maart. Een vrijwel stilliggende storing bracht in het oosten plaatselijk ruim 20 mm neerslag, terwijl het in het westen droog bleef. Van 13 tot en met 22 maart viel landelijk gemiddeld slechts 2 mm neerslag. 25 maart was de natste dag van de maand. Er viel die dag landelijk bezien 11 mm. In De Bilt werd 48 mm geregistreerd tegen 65 mm normaal.

Zonuren Met gemiddeld over het land ca. 155 zonuren, tegen normaal 115, kan maart zonnig worden genoemd. Vooral tussen 13 en 22 maart was de zon regelmatig te zien. Op 20 en 21 maart was het ronduit zonnig met op beide dagen ruim 11 uren zonneschijn. Er waren deze maand grote regionale verschillen in het aantal zonuren. Het zonnigst was het in het zuidwestelijk kustgebied. Vlissingen registreerde ca. 205 zonuren. Daarmee eindigde maart daar op de derde plaats in de rij van zonnigste maartmaanden sinds 1907. Op de eerste plaats in die ranglijst staat maart 1995 met 213 uren zonneschijn. In de zuidoostelijke helft van het land was de zon aanmerkelijk minder te zien. Van de KNMI-stations was Arcen het somberst en werden er maar 115 zonuren geregistreerd. In De Bilt werden ca. 143 zonuren geregistreerd tegen 114 normaal.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: William Huizinga

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven