Juni vrij warm en vrij droog

09 juni 2020, 15:40

Ondanks een koele start in de eerste helft van de maand, was juni vrij warm. De gemiddelde temperatuur lag in De Bilt rond 15,7 graden, terwijl 15,2 graden het langjarige gemiddelde is. Juni was verder vrij droog en de zon scheen 250 uren.

Temperatuur De maand begon warm, maar al snel werd het in de eerste week van juni koeler dan normaal. Pas in de tweede helft van de maand kroop de temperatuur omhoog en was de laatste week zomers warm. De hoogste temperatuur werd op 29 juni in Volkel gemeten: 28,6 graden. Op 30 juni is er in Arcen, Maastricht en Eindhoven 29 graden gemeten. De maand telde veertien warme en vijf zomerse dagen. Twenthe noteerde op 13 juni de laagste temperatuur: 0,9 graden. Aan de grond vroor het die dag zelfs met -2.6 graden. In totaal telde het oosten 5 dagen met lokale vorst aan de grond.

Neerslag De normale landelijke neerslaghoeveelheid voor juni ligt rond 71 mm. In juni 2009 viel er maar 55 mm, waardoor het vrij droog was. In de hele maand is de meeste neerslag in de strook van Zeeland tot Gelderland gevallen. De meeste neerslag is in het meetstation Westdorpe gevallen: 85 mm. Tijdens de buien van het laatste weekend van juni is er plaatselijk veel meer neerslag gevallen. Die buien bleven door de lage windsnelheid lang op een plek hangen waardoor er lokaal veel regen viel. Dit veroorzaakte lokaal wateroverlast in onder andere Venlo, Nijmegen en de regio van Arnhem.

Zonuren Dit jaar scheen de zon in juni gemiddeld 250 uur, terwijl 190 uren normaal was. Het was dus een zonnige maand. Er waren wel wat regionale verschillen. Op de Wadden scheen de zon 295 uur, terwijl in het zuidoosten minder dan 195 uren zonlicht was. Vorig jaar was het in juni warmer, maar scheen de zon gemiddeld 20 uur minder.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Jennifer Faber

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven