Januari 2009: maand vol ijspret

09 juni 2020, 15:35

Deze maand was een maand vol ijspret. Er kon voor het eerst sinds lange tijd weer geschaatst worden. En in het zuidoosten van het land was er ook sneeuwpret.

Temperatuur Normaal is de gemiddelde temperatuur in januari 2,8 graden. Deze maand was dat een stuk kouder met een gemiddelde temperatuur van 0,8 graden. Er waren in de Bilt 17 vorstdagen met een minimutemperatuur lager dan 0 graden. Dat zijn er 4 meer dan normaal is voor januari. Er waren 4 ijsdagen met een maximumtemperatuur boven 0 graden, wat normaal is voor de tijd van het jaar. In het zuidoosten van het land waren er plaatselijk vier dagen van strenge vorst met temperaturen onder -15 graden. Ook waren daar 22 vorstdagen en 7 ijsdagen. Deze maand werd de laagste temperatuur gemeten in het Limburgse Ell, op 6 januari kwam het kwik op -20,8 graden uit. In het Limburgse Ell werd meteen ook de hoogste temperatuur van januari gemeten, 19 januari was het daar 11 graden.

Neerslag Deze maand was droger dan normaal. Het langjarig gemiddelde van deze maand is 69 mm. Er is slechts 47 mm neerslag gevallen. Het noordwesten en midden van het land heeft de meeste regen gehad. In wijk aan zee is er 64 mm afgetapt. Het droogst was het in Nieuw Beerta in Groningen, daar viel slechts 27 mm neerslag. IJzel heeft op 2 januari voor gevaarlijke situaties op de weg gezorgd. Op 4 en 5 januari viel in het zuidoosten van het land sneeuw. Het sneeuwdek was 1-12 cm dik. Het is blijven liggen tot 12 januari. De meeste neerslag is gevallen op 23 januari, in de Bilt is er 22,6 mm neerslag gevallen. Deze dag trok er precies een lagedrukgebied over ons land met een zeer lage kerndruk. Deze kerndruk is met 961 hPa de laagste luchtdruk ooit gemeten in Nederland in januari.

Zonuren Er is veel zon geweest in januari. Er waren gemiddeld 95 zonuren terwijl dat er normaal 65 zijn. Maastricht heeft de meeste zon gehad met 110 uren zon. Het noordoosten heeft de meeste pech gehad en maar weinig zon gehad met slechts 65 uren vol zon. Het is de op twee na zonnigste januari maand sinds 1901.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Laura van der Blij

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven