Februari 2009: sombere wintermaand

09 juni 2020, 15:36

De maand februari is op het gebied van temperatuur en neerslag vrij normaal verlopen. Wel was het door de langdurige aanwezigheid van bewolking en daarmee afwezigheid van de zon een sombere maand.

Temperatuur Normaal is de gemiddelde temperatuur in februari 3,0 graden. Met een maandgemiddelde van 3,3 graden is de maand februari dus vrij normaal verlopen. De eerste helft van februari lag de temperatuur rond of net onder het gemiddelde, terwijl het de tweede helft juist weer zachter was. Het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) was in De Bilt met 12 vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 13. Het dagen met vorst varieerde sterk over het land. Zo werden in Woensdrecht 18 vorstdagen geteld, maar in Zeeland plaatselijk slechts zes. De laagste temperatuur van -7,0 °C, werd gemeten op 15 februari in Twenthe. De landelijk hoogste temperatuur werd gemeten op de laatste dag van de maand. In Ell werd het die dag 10,8 °C. IJsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwamen in De Bilt niet voor. Het gemiddelde voor februari ligt op twee ijsdagen. Alleen in de oostelijke helft van het land bleef de temperatuur op 1 februari lokaal het gehele onder het vriespunt. De landelijk hoogste temperatuur werd gemeten op de laatste dag van februari. In Ell (waar in januari de laagste temperatuur werd gemeten) werd het die dag 10,8 °C. In februari 2008 bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 5,1 °C.

Neerslag Wat neerslag betreft was de maand februari ook normaal. Er viel 52mm neerslag. Gemiddeld valt er in de maand februari 46mm neerslag. Er viel op veel dagen neerslag, maar de hoeveelheid per dag bleef beperkt. In het zuidwesten van het land viel de meeste neerslag op het meetstation Rotterdam: 67mm. De laagste hoeveelheid neerslag werd gemeten in Deelen met 37 mm. In De Bilt kwam de maandsom neerslag uit op 55 mm tegen 48 mm normaal. In de eerste helft van de maand viel de neerslag regelmatig in de vorm van sneeuw, al leverde dit geen noemenswaardig sneeuwdek op. Alleen op de 3e van de maand viel in een deel van het land een dun laagje sneeuw. De natste dag was 10 februari met een landelijk gemiddelde hoeveelheid van 12 mm. In februari 2008 bedroeg de neerslagsom 39mm.

Zonuren De zon was de grote afwezige deze maand. Normaal wordt er in de maand februari 78 zonuren geteld, nu waren dit er maar 52. In De Bilt scheen de zon maar 48 uren tegen een gemiddelde van 79 uren. Daarmee was het in De Bilt de somberste februari in 30 jaar. In februari 1979 werden 41 zonuren genoteerd. Terschelling had het meeste aantal zonuren: 64. Rotterdam kwam niet verder dan 37 zonuren en had daarmee het laagste aantal. Vooral in de laatste twee weken van de maand was de zon maar weinig te zien. In februari 2008 bedroeg het aantal zonuren 128.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: William Huizinga

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven