December 2009: aan de koude kant

09 juni 2020, 15:18

December 2009 was aan de koude kant. Dat is opvallend, want november 2009 was nog één van de warmste ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur in de Bilt was 2.2 °C tegen een langjarig gemiddelde van 4.0 °C. Vooral de tweede helft van de maand was koud, met het gemiddelde rond het vriespunt.

Temperatuur December 2009 begon zacht en wisselvallig. Na 11 december ontstond er een hogedrukgebied ten noorden van ons land, waardoor het even wat rustiger en zonniger weer werd en de temperaturen daalden. Vanaf 17 december werd het weer wisselvallig, maar het bleef vrij koud. In de maand December werden 17 vorstdagen geregistreerd, tegen 12 normaal. Op vijf dagen kwam de temperatuur een heel etmaal niet boven het vriespunt (dit worden ijsdagen genoemd), tegen twee normaal. De laagste temperaturen werden gemeten vroeg in de ochtend van zaterdag 19 december in Deelen op de Veluwe. Boven een vers sneeuwdek en onder een heldere hemel werd het daar -18.4 graden.

NeerslagOver het algemeen was december vrij nat met gemiddeld over het land 90 mm, tegen 79 mm normaal. In het zuidwesten van het land viel de meeste neersla en het maximum van 117 mm werd gemeten in Rotterdam. Nieuw Beerta in Groningen was het droogst met 60 mm, daar was december juist aan de droge kant. Vooral de hoeveelheid sneeuw was fors. Op 17 en 18 december viel vooral in een strook van de kop van Noord-Holland naar Groningen in totaal 10 tot ruim 30 cm sneeuw en op 20 december viel er 10 tot 20 cm in grote delen van het midden en zuiden van het land. In het noorden lag er na de 20e lokaal een pak sneeuw van ruim 40 cm. Voor en tijdens de Kerstdagen regende het en smolt de sneeuw snel weg. Maar omdat er in de Bilt op beide Kerstdagen nog een gesloten sneeuwdek lag, was er toch nog sprake van een Witte Kerst, de eerste sinds 1981. Op 29 en 30 december viel er in de noordelijke helft van het land opnieuw 1 tot 5 cm sneeuw.

ZonurenDecember was zonnig met gemiddeld over het land 59 zonuren tegen 43 normaal. Vlissingen en Marknesse (Noordoost-polder) hadden de meeste zon (72 uur), terwijl het aantal zonuren in het Limburgse Arcen bleef steken op 39. Hoewel de maand redelijk zonnig was, hebben we geen uitgesproken zonnige dagen gehad. De zonuren waren in het algemeen redelijk goed verdeeld over de maand. Een uitzondering hierop vormen de laatste dagen van het jaar. In het zuidoosten was lokaal de zon vanaf de 26e niet meer te zien.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Elger Niemendal

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven