April uitzonderlijk warm en zonnig

09 juni 2020, 15:37

De maand april is uitzonderlijk warm en zonnig verlopen. Daarnaast viel er ook maar weinig neerslag.

Temperatuur Vrijwel de hele maand april lag de gemiddelde temperatuur boven normaal. Echt koele dagen kwamen niet voor. Vooral halverwege de maand lag de temperatuur zelfs regelmatig 5 tot 10 graden boven normaal. Op 3 april werd in een groot deel van het land, waaronder in De Bilt, de eerste warme dag van het seizoen genoteerd (maximumtemperatuur 20 °C of hoger). In totaal telde april in De Bilt zes warme dagen. Normaal zijn dit er twee. De hoogste temperatuur in het land werd gemeten op 15 april in Arcen, namelijk 24,8 °C Vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwamen dit jaar in De Bilt niet voor. Normaal telt april zo’n vier vorstdagen. Lokaal kwam het op 1 en 23 april wel tot vorst. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten op de vliegbasis Twenthe op 1 april : -1,7 °C.

Neerslag April was ook een droge maand. In vergelijk met het normaal van gemiddeld 44 mm neerslag in het land, viel er nu maar 22 mm neerslag. Veel dagen verliepen in een groot deel van het land geheel droog. De noordelijke helft van het land spande de kroon wat droogte betreft. Op veel plaatsen viel daar minder dan 15 mm neerslag. Van de KNMI-stations waren Nieuw Beerta en Hoogeveen het droogst met 11 mm. In de zuidelijke helft van het land bracht een vrijwel stilliggend front op 16 en 17 april wel veel regen. Lokaal viel er 30 mm regen. Meetstation Maastricht was het natste station met een maandsom van 50 mm. De lokale onweersbuien die vielen op 10, 11 en 15 april waren opmerkelijk. Op de 10 april liet een onweersbui op Texel in korte tijd 23 mm neerslag achter. In De Bilt werd in april 20 mm afgetapt tegen 45 mm normaal.

Zonuren April was een zonovergoten maand met gemiddeld over het land 226 zonuren tegen 162 normaal. Op de meeste plaatsen in het land eindigde april 2009 bij de tien zonnigste aprilmaanden in ruim een eeuw. Ook in deze lijst staat april 2007 op de eerste plaats met toen gemiddeld over het land 280 zonuren. De zon scheen het meest in het noorden van het land. Op Terschelling werden de meeste zonuren geregistreerd: 253. In het zuidoosten scheen de zon het minst. Op het KNMI-station Maastricht werden 197 zonuren gemeten. In De Bilt kwam de maandsom uit op 227 zonuren tegen 158 normaal. De maand ging zonnig van start met op de eerste drie dagen op veel plaatsen dagelijks ruim 10 uren zonneschijn. Ook van 15 april tot en met 22 april scheen de zon, op sommige plaatsen in het noorden van het land, iedere dag vrijwel onafgebroken.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: William Huizinga

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven