Juli 2004

10 juni 2020, 11:24

Voor zomerliefhebbers was juli een teleurstelling. Juli was nat (zeer nat) en aan de koele kant. Tussen de buien door scheen wel veelvuldig de zon, waardoor het aantal zonuren gemiddeld in Nederland uitkwam op 218 uren, tegen 201 uren normaal.

Met name de regen was de grote spelbreker in de maand juli. Op sommige plaatsen viel tot 25 juli elke dag wel een buitje of wat regen. Gemiddeld viel er over ons land 105 mm neerslag. Normaal valt er in juli in Nederland 70 mm neerslag. De regen had een buiig karakter en daardoor zijn de neerslagsommen grillig verdeeld over ons land. In Volkel viel de meeste regen, namelijk 188 mm. De minste neerslag viel in het zuid- en noordwesten van het land. In Vlissingen werd “slechts” 54 mm neerslag uit het KNMI weerstation getapt. De meeste neerslag viel in het oosten van het land.

Er waren in juli enkele spectaculaire weerdagen met onweer, wolkbreuken, hagel en windstoten. Op 1, 3 en 8 juli bijvoorbeeld viel er plaatselijk ruim 40 mm neerslag. Op 8 juli vielen in de omgeving van Boxmeer hagelstenen met een diameter van 3 cm. Op 17 juli gaf het KNMI een weeralarm uit. Een buienlijn, vergezeld van een prachtige rolwolk, trok over ons land en plaatselijk ontstond wind- of waterschade. Er vielen 20 gewonden door dit noodweer. In Volkel viel op 21 juli 60 mm neerslag tijdens een wolkbreuk.

Gemiddeld kwam de temperatuur in Nederland op 16,7 °C uit. Normaal voor de maand juli is een temperatuur van 17,4 °C. Met name in de eerste helft van de maand waren de temperaturen veel te laag voor de tijd van het jaar. Pas in de tweede helft van de maand herstelde de temperaturen zich en met name de laatste week maakte nog veel goed. In De Bilt werden toch nog 21 warme dagen (dagen met een maximum temperatuur van 20,0 °C of hoger) genoteerd tegen 20 normaal. Op 17 juli, voorafgaand aan het noodweer, werd het in het zuiden van Nederland nog even tropisch warm met een maximum temperatuur van 30,5 °C in Eindhoven.

Tussen de buien door scheen de zon uitbundig. Wat het aantal zonuren betreft is juli een normale zomermaand geweest. Met name de westkust kreeg volop zon. Het KNMI station in Wijk aan Zee was het zonnigst met 240 uren. Het oosten van Nederland moest met ongeveer 174 zonuren genoegen nemen. In De Bilt scheen de zon bijna het normaal aantal uren, namelijk 197. Op 15 juli was De Bilt geheel zonloos.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven