Teruglezen: live-blog sneeuw 7 en 8 maart

09 maart 2023, 08:15

Sneeuw in Vaals op 8 maart. Foto: Chris Meeuwis

Vanaf dinsdagavond 7 maart kleurde het in verschillende delen van het land wit door winterse neerslag. In Noord-Brabant en Limburg gold woensdagochtend 8 maart zelfs code oranje in verband met flinke sneeuwval, maar ook in Zeeland kleurde het wit. Elders viel op uitgebreide schaal natte sneeuw. In de late avond van 8 maart en in de nacht naar donderdag 9 maart sneeuwde het vooral in een strook over het midden van het land en werd het met name op auto's en daken regionaal wit.

8:15 Sneeuw afgelopen nacht bleef moeilijk liggen

Afgelopen nacht heeft het in het midden en oosten van het land een tijdje gesneeuwd. Op verschillende plaatsen viel wel 1 of 2 cm sneeuw, maar daarvan bleef niet veel liggen. De temperatuur lag afgelopen nacht op de meeste plaatsen iets boven het vriespunt waardoor de sneeuw voor een deel smolt. Op grasvelden, daken en auto's lag op sommige plaatsen nog sneeuw. De wegen bleven grotendeels sneeuwvrij.

Lees meer: Opnieuw regionaal sneeuw, maar veel bleef niet liggen

22:06 Achterhoek begint wit te kleuren

Vanuit de Achterhoek komen wat meldingen dat het wit begint te kleuren. Dit zal komende uren op meer plaatsen in een brede strook over het midden van het land gebeuren. Zie het kaartje bovenaan dit blog. Morgenochtend lees je hier op onze site hoeveel sneeuw er uiteindelijk gevallen is. Goede nacht!

21:30 Meest neerslag komende dagen in het zuiden

In het uiterste zuiden van het land is het vannacht te zacht voor de vorming van een sneeuwdek en valt ook steeds vaker regen in plaats van natte sneeuw. In de Ardennen stijgt de temperatuur zelfs naar +7 graden. Na de sneeuwval van vandaag valt in België een flinke hoeveelheid regen. Dit zou wat wateroverlast kunnen veroorzaken.

Nadat het morgenochtend tijdelijk droog is volgt in de middag, avond en op vrijdag nog meer regen. Ook in het midden en zuiden van ons land wordt het dan kletsnat en dat gaat samen met zachte lucht. Op grote schaal kan 15-30 mm vallen en plaatselijk wel ruim 40 mm.

In het noorden is vanaf donderdagavond tot in de vrijdagavond kans op perioden met sneeuw en kan het regionaal wit kleuren. Vrijdagavond gebeurt dat mogelijk nog even op een wat grotere schaal, maar dat is nog erg onzeker.

Na de droge februarimaand gaat maart vanaf deze week dus echt op de natte toer. Ook voor volgende week staat behoorlijk wat neerslag in de verwachting.

20:54 Temperatuur in brede strook rondom de grote rivieren daalt

In een brede strook rondom de grote rivieren en in Gelderland ligt de temperatuur nu onder 1 graad. Daar waar het intensief sneeuwt begint het wat wit te kleuren op auto's en grasvelden.

Temperatuur om 20:40 uur.
Temperatuur om 20:40 uur.

20:30 Prachtige beelden uit het zuiden en de verwachting

Bekijk hieronder onze meest recente video's:

19:44 Radar met regen en natte sneeuw

De radar toont een beeld met natte sneeuw in vooral een strook over het midden van het land en regen in het zuiden. Het noorden houdt het grotendeels droog. Wel is aan de temperatuur te zien dat daar waar het even wat harder sneeuwt het snel afkoelt tot dicht bij het vriespunt. Dit gaat later vanavond en vannacht vaker gebeuren en dan kan het dus wit kleuren.

Radarbeeld 8 maart

19:14 Afgelopen winter bijzonder warm in Europa

Terwijl we nu wat maartse winterse perikelen hebben blikken we terug op een bijzonder zachte Europese winter. Slechts één keer verliep de winter gemiddeld over heel Europa nog zachter. Lees hier meer daarover.

19:00 Nu nog vooral natte sneeuw

De neerslag in het midden en zuiden van het land valt nu vooral nog als natte sneeuw en blijft alleen op plaatsen waar het wat harder sneeuwt mogelijk een beetje liggen. Sneeuw zal als eerste blijven liggen op gras, tuinmeubelen en auto's. De wegen zijn nog te warm om de sneeuw te laten liggen.

In de loop van de avond en nacht wordt de sneeuwval boven het midden van het land intensiever en dan koelen de lucht en de wegen af. Dan kan er een sneeuwdek van enkele centimeters gaan ontstaan. In het uiterste zuiden valt overigens hoofdzakelijk regen nu. Hieronder nog een mooi plaatje van eerder vandaag.

17:30 Vooral in het midden en zuiden weer sneeuwval

In het onderstaande radarbeeld is goed te zien hoe vanuit het zuidwesten tot westen een neerslaggebied voor natte sneeuw en sneeuw zorgt. Het zwaartepunt ligt boven het midden en zuiden. Dit neerslaggebied trekt relatief traag in oostelijke richting, waardoor het nog een tijdje blijft sneeuwen in de avond en nacht. Door het oplopen van de temperatuur in het uiterste zuiden gaat de sneeuw daar steeds vaker over in regen.

Een besneeuwd landschap ziet er vaak schitterend uit, maar is soms ook erg fel. Lees hier hoe dat precies zit.

16:10 De sneeuw in Nederland in beeld!

15:00 Verwachtingsupdate: dit kunnen we vanavond en vannacht verwachten

Vanochtend viel op uitgebreide schaal sneeuw in de zuidelijke helft van het land. Inmiddels loopt de temperatuur flink op en verdwijnen de sneeuwlaagjes op de meeste plekken. Het midden en noorden van het land bleven vanochtend buiten schot, maar goed nieuws voor sneeuwliefhebbers in deze regio’s. Er komt namelijk meer sneeuw aan.

In de loop van de avond trekt vanuit het zuidwesten een nieuw neerslaggebied over ons land. In het midden en zuiden van het land kan het daardoor glad worden door sneeuwval. In een strook over het midden van het land kan 1 tot 3 centimeter sneeuw vallen. Het is niet uitgesloten dat er lokaal nog iets meer valt. Daar waar het langdurig of intensief sneeuwt blijft de neerslag het makkelijkst liggen. Woon jij in de deze regio's? Dan bestaat er dus een kans dat jij morgen wakker wordt in een witte wereld.

Sneeuwkansen vanavond en in de nacht naar donderdag.
Sneeuwkansen vanavond en in de nacht naar donderdag.

In het zuiden van Limburg en mogelijk ook in het uiterste zuiden van Zeeland en Brabant is het met een graad of 2 te zacht voor droge sneeuw. Hier valt de neerslag voornamelijk als natte sneeuw of regen. In de noordelijke provincies blijft het vanavond en vannacht droog.

In de tweede helft van de nacht trekt het neerslaggebied weg via Duitsland. Donderdagochtend begint droog, maar in de loop van de dag volgt opnieuw een gebied met neerslag dat over ons land trekt. Donderdagavond breidt de neerslag zich verder uit over het land en nu maakt juist de noordoostelijke helft kans op (natte) sneeuw. Ook vrijdag is het nog ronduit wisselvallig met wederom sneeuwkansen, al is die verwachting nog uiterst onzeker. Wij houden de ontwikkelingen goed in de gaten en voor de meeste actuele stand van zaken kun je terecht in ons uitgebreide weerbericht.

12:30 Vanmiddag langere tijd droger

Het neerslaggebied trekt deze middag oostwaarts richting Duitsland. In het zuidoosten valt lokaal nog een enkele vlok sneeuw, elders is het vanmiddag overwegend droog. De temperatuur loopt vanmiddag op naar 2 of 3 graden in de zuidelijke helft van het land. De sneeuwlaag die op sommige plekken ligt zal op de meeste plekken weer verdwijnen.

12:20 Hieronder een paar fraaie beelden van de sneeuwval van deze ochtend

Winterwonderland in de tuin. Foto: Astrid Wiessner Hoog
Winterwonderland in de tuin. Foto: Astrid Wiessner Hoog
In Roosendaal lag genoeg sneeuw voor een kleine sneeuwpop. Foto: N. Houtepen
In Roosendaal lag genoeg sneeuw voor een kleine sneeuwpop. Foto: N. Houtepen
Woensdag werden ook de straten in Zuid-Limburg wit. Foto: Marjan den Boer
Woensdag werden ook de straten in Zuid-Limburg wit. Foto: Marjan den Boer

11:45 Code oranje opgeheven

Inmiddels is code oranje opgeheven. Tot 16 uur vanmiddag geldt wel nog code geel in Brabant en Limburg. Later vanavond en in de nacht naar donderdag geldt code geel voor meerdere provincies in het zuiden en midden van het land. In de loop van de avond trekt namelijk een nieuwe neerslagzone over het land waardoor het regionaal glad kan worden door sneeuwval.

11:00 Neerslaggebied trekt weg richting Duitsland

Op dit moment valt vooral in het Oost-Brabant en Noord-Limburg nog sneeuw. Komende uren trekt het neerslaggebied met sneeuw weg richting onze oosterburen. Hierna lopen de temperaturen op en zal de meeste sneeuw verdwijnen. Later vanavond en in de nacht naar donderdag trekt een nieuwe neerslagzone over ons land. Wederom gaat dit gepaard met enige sneeuwkansen, nu ook voor het midden van het land.

10:00 Flinke sneeuwval in Roosendaal

09:30 Matige tot zware sneeuwval in delen van Brabant en Limburg

In het zuiden van Brabant en midden Limburg ligt op dit moment een smalle strook waar sprake is van matige tot zware sneeuwval. Op sommige locaties komt het met bakken uit de lucht en zijn meerdere wegen binnen no-time wit geworden. Deze strook trekt gestaag noordoostwaarts verder over de provincies. Ook uit het midden van het land komen meldingen van enkele vlokken sneeuw. Hier blijft het echter beperkt tot lichte (mot)sneeuw.

09:00 Dik pak sneeuw in de Ardennen

In de Ardennen is echt een flink pak sneeuw gevallen. Op Baraque de Fraiture, op 652 meter hoogte, ligt inmiddels een sneeuwdek van ruim 15 centimeter sneeuw.

Ruim 15 centimeter sneeuw in de Ardennen. Foto: Floris Lafeber
Ruim 15 centimeter sneeuw in de Ardennen. Foto: Floris Lafeber
Flink wat sneeuw in de Ardennen. Foto: Floris Lafeber
Flink wat sneeuw in de Ardennen. Foto: Floris Lafeber

08:45 Flinke sneeuwval in het zuiden van het land

Op dit moment sneeuwt het aardig door in het zuiden van het land. Ook in Zeeland is het op veel plekken wit. Zo ook in Terneuzen:

07:45 Sneeuw blijft moeilijk liggen

Ook in delen van Brabant en Noord-Limburg sneeuwt het op dit moment, maar niet overal blijft het goed liggen. Dit komt vooral omdat de wegdektemperatuur op veel plekken nog boven nul ligt. Komende uren kan de sneeuwval nog wat intensiveren, waardoor het op steeds meer plekken wel wit kan kleuren.

07:15 Fraaie beelden uit Zuid-Limburg

06:30 Ook in het midden en noorden kans op gladheid

In het midden en noorden van het land is het deze ochtend overal zo goed als droog. Op uitgebreide schaal vriest het hier enkele graden. Daar waar niet gestrooid is, is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Ook komt er in het midden van het land dichte mist voor.

Lees hier welke vormen van gladheid er bestaan.

06:00 Sneeuw in Limburg en Brabant

Goedemorgen! Een neerslaggebied trekt deze ochtend over de zuidelijke helft van het land. Op dit moment sneeuwt het al aardig door in Zuid-Limburg. Komende uren trekt het neerslaggebied verder richting het noorden. Ten zuiden van de grote rivieren kunnen enkele centimeters sneeuw vallen. De meeste sneeuw wordt verwacht in het zuidoosten van Noord-Brabant en Limburg. Hier kan tot 5 centimeter sneeuw vallen. In de Limburgse heuvels is nog iets meer mogelijk, tot lokaal zo'n 10 centimeter. Ook in Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland en Gelderland kan het in de loop van de ochtend enige tijd licht gaan sneeuwen.

22:15 Nog enkele sneeuwbuien en sneeuw in de Limburgse heuvels

Er trekken nog enkele sneeuwbuien over het land, waardoor het lokaal wit kan worden en in Zuid-Limburg is komende uren kans op sneeuw uit de neerslagzone. Vooral de heuvels kunnen wit kleuren.

Radar 7 maart 22:00 uur

Eind van de avond en begin van de nacht wordt het een tijdje droog en tweede helft van de nacht begint de interessante sneeuwsituatie van morgen. We zijn er morgenochtend weer vroeg bij met updates over de stand van zaken.

21:30 Situatie voor morgenochtend in kaart

Verwachting sneeuw 8 maart 2023

20:40 Code oranje voor sneeuw morgenochtend in Limburg en Oost-Brabant

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor het oosten van Brabant en voor Limburg vanwege de impact van sneeuw in de woensdagochtendspits. De meeste sneeuw wordt verwacht in de Limburgse heuvels, daar kan 5-10 cm vallen. Elders in het oosten van Noord-Brabant en in Limburg valt 2-6 cm sneeuw en ook in een strook van Zeeland naar Gelderland kan het tijdelijk wit worden.

Hoe ver noordelijk de sneeuw precies komt is nog wel onzeker en ook in hoeverre het dan blijft liggen. In het midden van het land zal dit lastiger worden, doordat de sneeuw pas begint als het doordat het licht wordt al wat opwarmt. In het hele land is kans op gladheid door bevriezing.

20:22 Lokale sneeuwbuien kunnen het snel wit maken

19:15 Flinke sneeuwbuien

19:00 Radarbeeld

In het noorden en midden komt het tot winterse buien met hagel en natte sneeuw. Na een stevige bui is het wit. In het zuiden van het land valt gestage neerslag, veelal in de vorm van natte sneeuw.

18:00 De verwachting

Een gebied met aaneengesloten regen en natte sneeuw trekt vanavond zuidoostwaarts over het land. Verspreid over het land, vooral in het noorden en midden van het land, komen enkele sneeuwbuien voor. Ook deze sneeuwbuien trekken in de loop van de avond geleidelijk naar het zuidoosten weg.

Vannacht is het op veel plaatsen droog en vooral in het noorden klaart het op. De temperatuur daalt in het zuiden naar waarden rond het vriespunt, in het noorden kan het 3 of 4 graden vriezen. Hierdoor kan het op grote schaal glad worden door bevriezing van natte wegen.

In het Noord-Hollandse Kwadijk kleurde het zojuist al wit door een sneeuwbui. Foto: weerwoord.be/Wilma
In het Noord-Hollandse Kwadijk kleurde het zojuist al wit door een sneeuwbui. Foto: weerwoord.be/Wilma

Woensdag opnieuw sneeuw

Aan het begin van de nacht is het op de meeste plaatsen droog, maar richting de ochtend trekt een volgend sneeuwgebied vanuit België ons land in. Waar de grens precies komt te liggen is nog enigszins onzeker, maar de gebieden ten zuiden van de grote rivieren kunnen verse sneeuw verwachten.

Ook het midden van het land krijgt met sneeuw te maken, maar of het daar blijft liggen is nog onzeker. De sneeuwzone trekt rond het middaguur grotendeels naar Duitsland weg, waarna het vrijwel overal droog is en de sneeuw wat weg zal dooien. Alleen in Zuid-Limburg houdt de sneeuwval mogelijk nog aan.

Het is onzeker hoeveel van de sneeuw er woensdag blijft liggen. Vooral Brabant en Limburg maken kans op een aantal centimeter sneeuw en op de toppen van de Limburgse heuvels kan het sneeuwdek aangroeien tot lokaal 10 cm.

De sneeuwverwachting voor woensdag 8 maart 2023
De sneeuwverwachting voor woensdag 8 maart 2023

In het noorden van het land is het woensdag vaak droog en schijnt af en toe de zon. De temperatuur loopt op naar 4-5 graden, maar in het zuiden van het land en in sneeuwval is het enkele graden kouder. Woensdagavond neemt de kans op sneeuw in de zuidelijke helft van het land opnieuw toe en in Zuid-Limburg kan dan tijdelijk regen vallen.

Winterse perikelen houden aan

Ook donderdag zijn de winterse perikelen nog niet voorbij. De dag start droog, maar vanuit het zuidwesten volgt regen. In het noorden van het land kan de neerslag enige tijd als (natte) sneeuw vallen. Vrijdag ligt de grens van koude en zachte lucht ook nog boven ons land en zou het regionaal weer kunnen sneeuwen.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black