Opnieuw regionaal sneeuw, maar veel bleef niet liggen

09 maart 2023, 07:45

Sneeuw
Sneeuw in Putten op 9 maart. Foto: Theo van Dalen

Het heeft opnieuw gesneeuwd. Lees hier waar de meeste sneeuw is gevallen en wat we verder kunnen verwachten.

Afgelopen nacht heeft het in het midden en oosten van het land een tijdje gesneeuwd. Op verschillende plaatsen viel wel 1 of 2 cm sneeuw, maar daarvan bleef niet veel liggen. De temperatuur lag afgelopen nacht op de meeste plaatsen iets boven het vriespunt waardoor de sneeuw voor een deel smolt. Op grasvelden, daken en auto's ligt op sommige plaatsen nog sneeuw. De wegen zijn grotendeels sneeuwvrij. In het westen heeft het tijdelijk gesneeuwd, maar daar bleef niet veel van liggen. Vanochtend valt in het zuidoosten nog wat regen of natte sneeuw en daarna is het een tijd droog.

Gisterenochtend viel juist in Zeeland, Brabant en Limburg op veel plaatsen sneeuw. Regionaal ontstond in de ochtend een sneeuwdek van zo’n 4 cm en in Limburg viel plaatselijk 8 tot 10 cm.

Vrijdag sneeuw vanuit noorden

In het noorden is de afgelopen dagen weinig sneeuw gevallen, alleen op de Waddeneilanden en aan de Waddenkust werd het tijdelijk wit door sneeuwbuien. Komende avond en in de nacht naar vrijdag maakt juist het noorden en noordoosten kans op (natte) sneeuw.

Ook vrijdag overdag heeft het noorden en noordoosten kans op wat sneeuw bij temperaturen rond of iets boven het vriespunt. In de rest van het land valt wat regen, maar dat gaat wel veranderen.

Richting het eind van de middag en in de avond trekt het gebied waarin (natte) sneeuw valt vanuit het het noorden richting het zuiden van het land. Daarbij staat een koude noordenwind en de temperatuur daalt met de komst van de neerslag naar een enkele graad. Regionaal kan de sneeuw blijven liggen en gladheid veroorzaken.

Later in de avond en aan het begin van de nacht wordt het op steeds meer plaatsen droog. Wel komen in de kustprovincies nog een paar lokale winterse buien voor. Er zijn dan heldere perioden en daardoor gaat het op grote schaal vriezen. We moeten dan ook rekening houden met gladheid door bevriezing.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven