Weeronline
Weeronline
  zo goed klopte de maandverwachting van december 2020

  Zo goed klopte de maandverwachting van december 2020

  Aangemaakt: 11 jan 2021, 15:35 uur

  Horrorwinter of zacht in december, aan het begin van de winter vliegen de maandverwachtingen je altijd om de oren. Wij gingen in onze verwachting voor een zachte december, maar kwam dat uit? In deze terugblik lees je hoe goed onze maandverwachting van december 2020 klopte.

  Om maar gelijk bij de temperatuur te beginnen, het wás een zachte december. Wij gingen voor een gemiddelde temperatuur van 5 à 6 graden, tegen 3,7 normaal. Het werd uiteindelijk 5,5 graden, precies tussen die 5 en 6 in dus. Vooral in het middenstuk van de maand zat de temperatuur vaak in de dubbele cijfers. Dat heeft ervoor gezorgd dat december gemiddeld zo zacht kon worden. In het begin en eind van de maand was het wel iets kouder dan normaal.

  Met zo’n zachte verwachting stond het bijna in de sterren geschreven: we krijgen geen witte Kerst. En zo geschiedde: voor het tiende jaar op rij verliep Kerst groen. De eerste sneeuw zagen we pas helemaal aan het eind van de maand.

  Ondanks al dat zachte weer verwachtten we ook dat het tijdens heldere nachten met weinig wind flink kon afkoelen. We hebben een aantal van zulke koude nachten gehad. Met -4,8 graden was 8 december de koudste.

  Hoeveelheid regen klopte in maandverwachting december niet

  Klopte de hele verwachting, of hadden we ook een paar missers? Een belangrijk verschil zat hem in december in de hoeveelheid neerslag. Wij gingen in onze verwachting voor een normale decembermaand qua regensommen. Het werd uiteindelijk regionaal een kletsnatte maand. Daarnaast hadden we enkele dagen met ruim 15 graden verwacht. Uiteindelijk was het alleen op 21, 22 en 23 december zeer zacht met op de 22e maximaal 14,7 graden in Limburg.

  Transparantie: vergelijk zelf of ons verhaal klopt

  Wil je zelf checken hoe goed de maandverwachting van december 2020 uit kwam? In ons artikel Maandverwachting: zo koud wordt het weer in december kun je de maandverwachting teruglezen. In ons weeroverzicht Terugblik december 2020: nat en zachtvind je wat voor weer het uiteindelijk is geworden. Benieuwd naar andere maanden of seizoenen? We hebben een overzicht voor je gemaakt met alle maandverwachtingen en seizoensverwachtingen. Ook hebben we de terugblikken per maand, seizoen en jaar voor je op een rijtje gezet.

  Foto: Ben Saanen

  Door: Yannick Damen