Weeronline
Weeronline
  maandverwachting weer december 2020

  Maandverwachting: zo koud wordt het weer in december

  Aangemaakt: 29 nov 2020, 20:30 uur

  December staat weer voor de deur! Dat betekent cadeautjes, feest én het begin van de winter! Maar krijgen we deze december ook koud en sneeuwrijk winterweer cadeau, of wordt het boterzacht? In deze maandverwachting voor december 2020 vertellen we je alles over het weer dat we in de feestmaand verwachten.

  Herinner jij je december 2010 nog? Wát was het toen koud en wat kregen we vaak te maken met sneeuw. Een compleet winterse decembermaand dus en het is dan ook niet gek dat het strooizout aan het eind van die maand bijna op was. Nu, 10 jaar later, kan het strooizout op veel dagen opgeborgen blijven. De kans is namelijk groot dat we een zachte december krijgen.

  Dit weer krijgen we in december 2020

  Regelmatig zit de wind in de zuid- of westhoek en dat betekent dat zachte lucht vanaf de oceaan naar ons land wordt geblazen. Bij een zuidenwind kan het in Zuid-Nederland zelfs een paar keer ruim 15 graden worden en kan de zon flink schijnen, lenteachtige taferelen dus. Sombere dagen met veel bewolking zijn in de meerderheid. Ook dan komt de temperatuur regelmatig in de dubbele cijfers en door de bewolking blijft het ook ‘s nachts zacht. Wanneer het goed opklaart kan het tijdens rustige nachten flink afkoelen en is kans op vorst. Dit soort koude nachten zijn wel duidelijk in de minderheid. Over het algemeen is het gewoon zacht.

  Foto: Jannes Wiersema

  Kouder weer moeten we deze december voornamelijk hebben van dagen met een noordwestenwind. Daarbij zijn winterse buien met hagel en (natte) sneeuw mogelijk, maar een groot deel van de tijd valt neerslag gewoon in de vorm van regen. De kans op een witte Kerst is erg klein, maar het is natuurlijk niet uitgesloten dat die enkele sneeuwdag in december precies met Kerst komt.

  Lees ook: Zo goed kwam de maandverwachting van oktober 2020 uit

  Noordoostenwind brengt geen kou

  Wind uit het noordoosten krijgen we deze maand niet vaak. Wanneer de wind een keer uit die hoek komt is de winter ook nog eens ver te zoeken. In Noord- en Oost-Europa is het namelijk veel zachter dan normaal, wat betekent dat een noordooster voorlopig geen kou met zich meebrengt.

  Foto: Ben Saanen

  Conclusie

  Al met al wordt december een zachte maand met een gemiddelde temperatuur van 5 à 6 graden tegenover 3,7 normaal. Hierbij gaat het om een gemiddelde over dag en nacht samen. De maximumtemperatuur komt in december normaal tussen 4 en 7 graden uit. ’s Nachts zijn temperaturen rond of iets boven het vriespunt gebruikelijk. In december 2020 zitten we daar zowel overdag als ’s nachts vaak een paar graden boven. Daarbij is het regelmatig somber weer en er valt ongeveer de normale hoeveelheid neerslag van 79 mm.

  Lees ook: Zo goed kwamen de vorige seizoensverwachtingen uit

  Vooruitblik naar januari en februari

  Wie dacht dat we in december al anti-winters weer krijgen en het in januari en februari alleen maar beter kan, komt van een koude kermis thuis. De rest van de winter verloopt namelijk nóg zachter en daarbij is het ook nog eens natter dan normaal. Wat dat betreft is de verwachting dat deze winter heel vergelijkbaar wordt met die van de afgelopen jaren.

  Lees ook: het meest uitgebreide weerbericht van Nederland voor de komende dagen

  Hoofdfoto: ANP / Koen van Weel

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Yannick Damen