Minder muggen door vrieskou en sneeuw?

19 februari 2021, 08:35

cd927f28-hoofdfoto-muggen-1280x600
cd927f28-hoofdfoto-muggen-1280x600
cd927f28-hoofdfoto-muggen-1280x600

Na een periode met vrieskou en sneeuw in de winter komen veel dieren in moeilijkheden door een gebrek aan voedsel. Maar is dit ook het geval voor insecten en kunnen we na een koude winter minder muggen verwachten? We vertellen je het in dit artikel.

Het winterweer kan veel diersoorten in moeilijkheden brengen. Denk bijvoorbeeld aan gras dat bedolven is onder een dikke laag sneeuw, of meren en plassen die bevroren zijn waardoor vis vangen een tijd onmogelijk is. Elk dier heeft zo zijn eigen strategie om de winter door te komen en dit soort problemen te omzeilen, maar hoe gaan insecten om met een koude winter? Met het voorjaar en de zomermaanden voor de boeg is de grote vraag wat het effect is van een koude winter op de hoeveelheid muggen.

Minder muggen na een koude winter: feit of fabel

Een groot deel van de insecten gaat in een diepe winterslaap, maar er zijn zeker uitzonderingen op deze regel. Zo gaan vrijwel alle wespen dood met uitzondering van de koningin die wel in een winterslaap gaat. Ook bij muggen zijn er twee opties. Er zijn namelijk verschillende types steekmuggen: het ene type verdwijnt naar beschutte plekken om de winter te overleven en het andere type blijft de hele winter actief. Door dit laatste type is het mogelijk dat je ook in de winter nog een muggenbult kan oplopen.

Muggen kunnen een koude winter makkelijk overleven omdat ze de samenstelling van een vloeistof in hun lichaam veranderen. Ze verliezen het water en daardoor dikt de vloeistof in. De concentratie aan opgeloste stoffen, zoals zouten, wordt vervolgens hoger. Dit is goed te vergelijken met strooizout. Door het zout komt het vriespunt lager te liggen en het wordt minder snel glad. Door dit huisgemaakte antivriesmiddel kunnen muggen makkelijk een temperatuur van -20 graden overleven. In Lapland zijn er zelfs insectensoorten die -40 graden kunnen overleven! Dat er na een koude winter minder muggen zijn is dus een fabeltje.

Lees ook: Warmte en buien: garantie voor muggen

75d171d5-muggen-voorjaar
75d171d5-muggen-voorjaar

Na een koude winter kunnen er in het voorjaar en in de zomer veel muggen voorkomen. Foto: Marius Visser

Effect van een kwakkelwinter op muggen

Muggen overleven dus zelfs beter wanneer het écht koud is. Tijdens kwakkelend weer komen muggen in de problemen. Vooral als het al een tijdje lenteachtig weer is aan het einde van de winter, maar het nog gaat vriezen in het vroege voorjaar. Het kwakkelende weer zaait verwarring en vooral de muggen in winterslaap kunnen vervroegd ontwaken. Vervolgens gaan ze water drinken om de vloeistof in hun lichaam weer te verdunnen. Gevolg: het vriespunt gaat omhoog. Zodra het weer gaat vriezen zullen veel muggen het niet overleven.

Een koude periode met sneeuw en strenge vorst in de winter is dus geen voorbode voor weinig muggen in de zomer. Juist kwakkelend weer tijdens de overgang van de winter naar het voorjaar zal voor minder muggen zorgen.

Hier lees je tips om te voorkomen dat je lekgeprikt wordt door muggen.

Het weer van de komende periode gaat dus bepalen met hoeveel muggen we in de zomer rekening kunnen houden. In het meest uitgebreide weerbericht van Nederland lees je welk weer er op ons af komt!

Hoofdfoto: Marij Bouwers

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven