Maandverwachting juli: zo warm en zonnig verloopt de eerste vakantiemaand

30 juni 2024, 06:55

Maandverwachting

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

De eerste zomervakantiemaand staat voor de deur! Als jij dan vakantie viert in eigen land ben je waarschijnlijk extra benieuwd welk weer je in juli kan verwachten. Wordt het vooral strandweer of lekker doe-weer? In deze maandverwachting voor juli blikken we vooruit.

Voor de eerste helft van juli tonen de weermodellen een grote kans op wisselvallig weer, waarbij er iets meer neerslag valt dan normaal. Wordt het daarmee ronduit slecht weer? Nee, dat zeker niet. In een gemiddelde julimaand regent het slechts 5% van de tijd en nu is dat misschien net iets vaker, maar nog altijd zullen de droge perioden overheersen. Tussen de buien en regenzones door zal de zon ook geregeld schijnen.

Begin juli waait de wind uit westelijke richtingen en daardoor is het met maxima van 18-22 graden vrij koel voor begin juli. Normaal is het in de eerste tien dagen van juli 20-24 graden. Het is daarmee nu te fris om lekker aan het strand te liggen, maar het weer is heel geschikt om buiten lekker actief te zijn.

Klimaatgemiddelde voor juli over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor juli over de periode 1994-2023.

Richting het midden van juli draait de wind naar het zuidwesten en daarmee wordt wat warmere lucht aangevoerd. De temperatuur loopt dan op naar normale waarden van 21 graden in het noordwesten tot 24 in het zuidoosten. Daarmee wordt het weer heel lekker om in je korte broek te lopen.

Lees ook: Dit weer is normaal in juli

Warmere en drogere tweede helft van juli

In de tweede helft van juli, wanneer alle scholen zomervakantie hebben, neemt de kans op zomerse dagen toe. De temperatuur komt uit rond of iets boven de normaal van 22-25 graden. Daarmee hoeft de wind maar even uit het zuiden te waaien en het wordt zomers warm met maxima van 25 graden en meer. Daarmee wordt het vast een paar keer lekker weer voor een bezoek aan het strand of een buitenzwembad.

Een tropische dag levert drukte op de stranden op.  Foto: Anne-Marie van Iersel
Een tropische dag levert drukte op de stranden op. Foto: Anne-Marie van Iersel

Mogelijk komt het in de tweede helft van juli ook een keer tot een tropische uitschieter met maxima van 30 graden of meer. Signalen voor extreme hitte met maxima boven de 35 graden zijn er vooralsnog niet.

Het weerbeeld bestaat daarbij uit een gebruikelijke mix van wolken, zon en een paar buien. De regenradar zul je dus regelmatig nodig hebben, maar het grootste deel van de tijd zal het droog en zonnig zijn. De verwachte neerslaghoeveelheden liggen op een normaal niveau, daarmee lijkt de tweede helft van juli droger te verlopen dan de eerste helft.

Hoge zonkracht in juli en nog kans op hooikoorts

In juli zijn de dagen nog lang en komt de zonkracht vaak uit op 6-7. Bescherming tegen de zon is dan ook noodzakelijk. Dit kun je doen door te weren, kleren of smeren. En vergis je niet op dagen met stapelwolken, want met zon tussen de wolken door kan de zonkracht extra hoog uitpakken.

Parasol tegen hoge zonkracht en verbranden. Foto: Erica van Leeuwen - de Bruijn.
Parasol tegen hoge zonkracht en verbranden. Foto: Erica van Leeuwen - de Bruijn.

Heb jij last van een graspollenallergie? Hou dan in juli nog rekening met klachten, al zal de bloei van het gras geleidelijk wel afnemen. Wel komen in juli nog veel kruiden tot bloei, waaronder de bijvoet. Deze plant veroorzaakt eind juli bij flink wat mensen hooikoortsklachten.

Thumb artikel: Nel van Es (links) en Jolanda Bakker (rechts).

Thumb video: Gieny Westra

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven