Dit zijn de verschillen tussen windhozen en waterhozen

21 september 2021, 19:37

Waterhoos

Windhozen en waterhozen worden soms door elkaar gehaald en dat is niet vreemd. Allebei zijn te zien als een wervelende slurf die onder een wolk hangt en vormen bijzondere aangezichten. Toch zijn er veel verschillen tussen beide fenomenen te bespeuren. Na het lezen van dit artikel weet je welke van de twee soorten hozen het gevaarlijkste is.

Waterhozen kunnen ontstaan boven zee of boven grote meren. Zo zijn deze in Nederland regelmatig te spotten boven de Noordzee, Waddenzee of het IJsselmeer aan het eind van de zomer of in het najaar. Zodra een waterhoos aan land komt, neemt deze snel af in kracht. Dat komt doordat een waterhoos het warme water als energiebron gebruikt. Boven het koudere land is minder energie beschikbaar voor de waterhoos en verdwijnt deze. Daarom is zware schade aan gebouwen door waterhozen vrij zeldzaam, maar wel kunnen schepen met enige schade te maken krijgen.

Een windhoos lijkt erg op een waterhoos, maar deze ontstaat boven land. Daarnaast ontstaan windhozen bij zwaardere buien en daarom kan de windsnelheid verder oplopen dan bij waterhozen. Wanneer de windsnelheden hoog genoeg zijn, kunnen we spreken van een tornado. In Augustus 2019 kreeg Amsterdam een windhoos voor de kiezen, maar daar zijn geen gewonden gevallen. Dat gebeurde wel bij windhozen in Chaam en Tricht in 1967. Hierbij kwamen zeven mensen om, waren er 32 gewonden en werden 1500 mensen dakloos. We kunnen dus stellen dat windhozen gevaarlijker zijn dan waterhozen.

Temperatuurverschil en wind als drijvende factor

Voor het ontstaan van wind- of waterhozen moet het temperatuurverschil tussen koude lucht op enkele kilometers hoogte en warme lucht aan het aardoppervlak groot genoeg zijn. Het gevolg daarvan is dat lucht heel snel opstijgt. Daarnaast mag er bij waterhozen niet al te veel wind staan. Bij windhozen is dat niet zo en moeten de windsnelheid en -richting met de hoogte juist sterk verschillen.

Windhozen ontstaan vooral in de zomer tijdens zware buien, maar waterhozen komen vooral aan het eind van de zomer en in het najaar voor. Hoog in de atmosfeer kan de lucht dan flink afkoelen omdat de daglengte korter wordt, terwijl zeewater veel minder snel afkoelt. In september is het temperatuurverschil tussen de koude bovenlucht en het warme zeewater het grootst en daarom is september de ideale maand voor het ontstaan van waterhozen.

Foto: Adobe Stock / William Berry

Jeroen Sonnemans

Jeroen Sonnemans

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black