De 10 leukste zomeractiviteiten op de Lofoten

27 juli 2023, 11:58

Bestemmingen
De Lofoten met schitterend zicht. Foto: Adobe Stock / Everst

Zon, zee, strand, prachtige natuur, lekker eten en een heleboel activiteiten. Voor de ultieme zomervakantie hoef je niet altijd naar het zuiden, want de eilandengroep Lofoten in Noord-Noorwegen heeft het allemaal! Wij zetten de leukste zomeractiviteiten voor je op een rijtje.

1. Kijk je ogen uit tijdens een boottocht naar Trollfjord

Een trip naar de Lofoten is niet compleet zonder een bezoek aan de fjorden. Trollfjord wordt vaak genoemd als de mooiste van de Lofoten. Met een RIB boot vaar je de fjord binnen langs een smalle monding, om vervolgens 2 kilometer lang te genieten van prachtige panorama’s met dramatische bergtoppen en blauwe wateren. Onderweg spot je zeearenden en met wat geluk zelfs zeehonden, bruinvissen en walvissen.

Reinebringen. Foto: Adobe Stock / LukaszDesign
Reinebringen. Foto: Adobe Stock / LukaszDesign

2. Bewonder het uitzicht tijdens een hike naar Reinebringen

De Reinebringen hike is niet voor niets één van de populairste wandelingen op de Lofoten. De 1560 stenen treden tot aan het uitkijkpunt kunnen best een uitdaging zijn, maar het uitzicht over de groene eilanden en hun pittoreske vissersdorpjes is simpelweg onbetaalbaar.

3. Ga mee met een vissersboot

Ga mee op een “catch & dine” visexcursie en ontpop je tot een echte visser! Op een traditionele vissersboot leer jij de kneepjes van het vak en kom je meer te weten over de visserscultuur van de Lofoten. Natuurlijk mag het proeven niet ontbreken! Daarom wordt de dag afgesloten met een viergangendiner waarbij je kan genieten van jouw verse vangst.

Waan je op Hawaii op Skrova Island. Foto: Adobe Stock / Olezzo
Waan je op Hawaii op Skrova Island. Foto: Adobe Stock / Olezzo

4. Waan je in Hawaii op Skrova eiland

Stranden in Noorwegen? Jazeker! De Lofoten staan bekend om hun parelwitte kusten waar je je al snel in de tropen waant. Skrova eiland kreeg zelfs de bijnaam “Hawaii van de Lofoten”. Kajak rond het eiland, beklim de groene bergen of waag je aan één van de vele wateractiviteiten zoals suppen, duiken of kitesurfen.

5. Ga paardrijden op het strand in Hov

Genoeg gewandeld en gepeddeld? Dan is er nog een heel fijne en unieke manier om de Lofoten te verkennen: te paard! Op de rug van jouw ros rijd je er over de witte stranden langs oude Vikingruïnes en vissersdorpjes. Wil je de tocht extra magisch maken? Ga dan paardrijden onder de middernachtzon. Een onvergetelijke ervaring!

Het klimaat op de Lofoten
Het klimaat op de Lofoten

De warmste periode op de Lofoten is juli en augustus. De temperatuur loopt dan op naar 14 graden. De meeste zonuren zijn weggelegd voor mei en juni. Dan schijnt de zon 8 uur per dag. Tijdens de wintermaanden vriest het in de nachten en overdag is het een paar graden boven nul.

6. Dompel je onder in de geschiedenis van de Noorse Vikingen

Katapulteer jezelf terug in de tijd in het Vikingmuseum van Borg! Aanschouw met je eigen ogen hoe de Vikingen vroeger leefden in het originele “longhouse”, een replica van het Gokstadschip uit de 9de eeuw. Neem deel aan typische activiteiten zoals boogschieten en bijlwerpen, geniet van een traditionele maaltijd en ontdek hoe kledij, schoenen en houten voorwerpen werden gemaakt.

Het plaatsje Å i Lofoten. Foto: Adobe Stock / Marc Meinau
Het plaatsje Å i Lofoten. Foto: Adobe Stock / Marc Meinau

7. Rijd naar “het einde van de wereld”

Het piepkleine vissersdorpje Å is het uiterste punt dat je kan bereiken op de Lofoten. Hier voel je je echt aan het einde van de wereld. Wandel naar het uitkijkpunt en neem de eindeloze zeezichten in je op.

8. Struin door charmante vissersdorpjes

Tijdens een bezoek aan de Lofoten kan je er niet naast kijken: de vele rode “rorbuer” of vissershuisjes zijn typerend voor de regio. Een bezoek aan één van de vissersdorpjes mag dan ook niet ontbreken tijdens je vakantie. Zie hoe de vis er te drogen hangt en maak prachtige foto’s met de bergtoppen op de achtergrond.

9. Droom weg bij zonsondergang op Haukland Beach

Eén van de meest adembenemende stranden op de Lofoten is Haukland beach. Dit stukje hemel op aarde vind je op Vestvågøy Island aan de westkant van de Lofoten. Net als op Skrova eiland kan je je hier uitleven met een hele resem aan wateractiviteiten, maar wie wacht tot de dagjestoeristen huiswaarts zijn gekeerd, kan er genieten van prachtige zonsondergangen. En als er één ding vakantie schreeuwt, dan is het wel de lucht die geel, roze en paars kleurt boven de dansende golven.

Surfen in Unstad Beach. Foto: Adobe Stock / feel good studio
Surfen in Unstad Beach. Foto: Adobe Stock / feel good studio

10. Neem een surfles op Unstad Beach

Surfen is misschien niet het eerste wat bij je opkomt wanneer je denkt aan een reis naar het Hoge Noorden, toch is het in het noorden van Noorwegen een geliefde watersportactiviteit. Unstad is dé plek bij uitstek waar surfers van over de hele wereld de golven trotseren. In wetsuit weliswaar. Tijdens de zomermaanden zijn de golven iets lager, en dus ideaal voor jouw eerste surflessen!

Bron: TCE, Nordic.be

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven