Dit zijn de mooiste plekken op Madeira

23 mei 2024, 16:41

Bestemmingen
Sfeervolle straatjes en veel bloemen zijn typisch voor Madeira. Beeld: Adobe Stock / Martin Mecnarowski

Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd en in het voorjaar is de kleurenpracht in overvloed aanwezig. In de rest van het jaar is het eiland ook zeker een bezoekje waard. Hier lees je waarom!

Het subtropische eiland heeft in vergelijking met het westen van het Portugese vasteland vaker te maken met droog en zonnig weer, vooral aan de zuidkust. Het milde klimaat maakt het een ideale bestemming voor zowel sportieve activiteiten als relaxmomenten tijdens je vakantie. Het wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd en vergeleken met de Algarve wordt het hier minder heet in de zomer. Hieronder zie je het klimaat van de hoofdstad Funchal.

Aan de zuidkant van Madeira zijn augustus en september de warmste maanden.
Aan de zuidkant van Madeira zijn augustus en september de warmste maanden.

Een van de plekken waar je kunt genieten van de natuurpracht zijn de vele natuurparken. Een groot deel daarvan behoort tot Unesco Werelderfgoed. Hier zie je veel unieke flora en fauna en kom je geregeld een levada tegen, waar Madeira bekend om staat.

Wandelen langs levada’s

Deze irrigatiekanaaltjes zijn aangelegd omdat een bergketen van west naar oost over Madeira loopt. De wind komt meestal uit het noorden of noordoosten. Wolken vanaf de oceaan regenen uit tegen de steile bergflanken. De levada’s transporteren water naar het drogere zuiden en zo werd landbouw mogelijk. Op de Canarische Eilanden La Palma en La Gomera kan je vergelijkbare watergangen tegenkomen, net als op het Kaapverdische eiland Santo Antão.

De levada’s zijn zeker een foto waard. Beeld: Adobe Stock / bint87
De levada’s zijn zeker een foto waard. Beeld: Adobe Stock / bint87

Op Madeira is door de jaren heen maar liefst 3000 kilometer aan levada’s aangelegd! Om de watergangen te onderhouden zijn er wandelpaden aanwezig die langs steile ravijnen en door tunnels en wouden lopen. In de buurt van het idyllische stadje Santana, dat bekend staat om de rood-wit-blauwe driehoekige huisjes met rieten daken, ligt het Queimadas natuurpark waar veel levada’s doorheen lopen. Omgeven door de haast regenwoudachtige taferelen kom je uit bij Caldeirão Verde (de groene ketel): een metershoge waterval.

Met een gids kan je een wandeling maken om de zonsopkomst vanaf de berg te zien. Beeld: Adobe Stock / Michael
Met een gids kan je een wandeling maken om de zonsopkomst vanaf de berg te zien. Beeld: Adobe Stock / Michael

Prachtige uitzichten vanaf de hoogste bergtoppen

Als je het contrast tussen het noorden en het zuiden wilt aanschouwen, is een beklimming van de Pico do Arieiro en de Pico Ruivo aan te raden. Op de toppen kan je bij helder weer het naburige eiland Porto Santo met ongerepte zandstranden zien liggen. Neem een extra laagje kleding mee, want door de wind kan het bovenop best fris zijn. Tijdens de beklimming kan je al genieten van diverse uitzichtpunten. De paden zijn goed begaanbaar en duidelijk aangegeven. Wees extra alert als het plots gaat regenen, want dan kunnen de condities snel omslaan en worden de paden glad.

Heb je geen last van hoogtevrees? Dan biedt Cabo Girão de hoogste klif van Europa. Op het platform met een glazen vloer kijk je 580 meter omlaag! Je kan eventueel een lift naar beneden nemen om een kijkje te nemen bij het vulkanische strand.

Het schiereiland Ponta de São Lourenço wordt gekenmerkt door de rode rotsen. In de verte zie je dat het centrale deel van Madeira veel groener is. Beeld: Adobe Stock / Arnaud.
Het schiereiland Ponta de São Lourenço wordt gekenmerkt door de rode rotsen. In de verte zie je dat het centrale deel van Madeira veel groener is. Beeld: Adobe Stock / Arnaud.

Niet overal zo groen

Het ruwe randje van Madeira vind je bij het schiereiland Ponta de São Lourenço in het oosten. Dit is de droogste plek van het eiland en je vindt hier planten die zich hebben aangepast aan het gebrek aan water, de harde wind en soms woeste golven die tegen de rode rotsen slaan. Je kan na de wandeling een duik in het water nemen of een verfrissend drankje halen bij het restaurant.

Ook bij een bezoekje aan Porto Moniz en Seixal kan je zwemkleding ingepakt worden. Hier zijn natuurlijke zwembaden aanwezig tussen de rotsen. Ben je op zoek naar meer actie op het strand? Dan moet je in Porto da Cruz zijn! De baai met hoge golven is een paradijs voor surfers.

Hier bekijk je de mooiste bloemen

In april, mei en juni staan de meeste bloemen in bloei. De botanische tuinen in bijvoorbeeld Funchal en Monte zijn dan de place to be! Je kan de kabelbaan nemen naar Monte en na een bezoek aan de tuinen een stuk naar beneden afdalen terwijl je door twee ‘carreiros’ in een rieten mand (tobogan) wordt gestuurd over de weg. Van oudsher werden de manden gebruikt om wijnvaten naar de stad te transporteren.

Vanuit de tuinen in Monte kan je met de tobogan naar beneden afdalen. Beeld: Adobe Stock / Nikolai Sorokin.
Vanuit de tuinen in Monte kan je met de tobogan naar beneden afdalen. Beeld: Adobe Stock / Nikolai Sorokin.

In Funchal kan je struinen door de knusse straatjes, winkelen en lekker eten. De kathedraal en de grote markthal zijn de bekendste trekpleisters van de stad. De voetballiefhebbers kunnen terecht in het Cristiano Ronaldo Museum. Ook is het mogelijk om vanuit hier boottochten te maken en dolfijnen te spotten.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven