Beste Spaanse bestemmingen om te bezoeken tijdens het tussenseizoen

16 juni 2024, 18:55

Bestemmingen
Can Picafort, Mallorca. Foto: Holidu

Spanje is al lang een favoriete vakantiebestemming, met toeristen die al 75 jaar naar het mediterrane land trekken. En hoewel de bestemming historisch gezien vakantiegangers aantrok tijdens de zomermaanden, lijkt het erop dat recordtemperaturen reizigers doen heroverwegen.

De hittegolven die de afgelopen jaren in Zuid-Europa zijn ervaren, hebben ertoe geleid dat reizigers nu koelere bestemmingen zoeken voor zomervakanties of in plaats daarvan naar het land reizen tijdens het laagseizoen. We zijn zeker niet gewend om met hoge temperaturen om te gaan, vooral niet als ze oplopen tot 48 graden!

De cijfers zijn geanalyseerd en uit dit onderzoek naar de beste Spaanse bestemmingen zijn plaatsen gekomen om elke maand van het jaar te bezoeken. Daarbij zijn de gemiddelde dagtemperaturen, de UV-index en gevoelstemperatuur geanalyseerd. Of je nu Spanje wilt bezoeken aan de vooravond van de zomer, of in augustus wilt gaan maar op zoek bent naar een iets koelere plek, wij hebben het voor je uitgezocht!

Beste Spaanse bestemmingen om te bezoeken tijdens het tussenseizoen

Het tussenseizoen is de reisperiode tussen het hoogseizoen en het laagseizoen, wanneer de temperaturen nog steeds aantrekkelijk zijn maar toeristen nog niet massaal zijn gearriveerd. Over het algemeen zijn er twee tussenseizoenen: 'vroeg' van maart tot juni en 'laat' van september tot oktober.

We hebben uitgezocht welke Spaanse bestemmingen het beste zijn om tijdens deze maanden te bezoeken, waarbij we keken naar de hoogste dagelijkse temperaturen, gemiddelde UV-waarderingen en het ongemak van vochtigheid.

Valencia. Foto: Jonny James / Unsplash
Valencia. Foto: Jonny James / Unsplash

Maart, april, mei en juni

Op de eerste plaats voor vroege tussenseizoenreizen staat Valencia, de derde grootste stad van Spanje. Gelegen langs het Iberisch schiereiland heeft het een lange strook strand om vakantiegangers te verleiden, samen met een bloeiende culturele, eet- en nachtleven. Tijdens het vroege tussenseizoen kun je temperaturen verwachten van tussen de 19 en 26 graden. De UV-index is echter vrij hoog, wat betekent dat het belangrijk is om zonnebrandcrème te dragen, met een piek van 'zeer hoog' in juni.

Net omhoog langs de kust, en op de tweede plaats voor vroege tussenseizoenreizen, ligt Castellon de la Plana. Deze middeleeuwse stad heeft prachtige kerken, sierlijke huizen, aangelegde tuinen en vele pleinen om te verkennen. De stad heeft een breder temperatuurbereik gedurende het vroege tussenseizoen, variërend van ongeveer 18 graden in april tot een zomers warme 27 graden in juni, hoewel je dichter bij de zomer mogelijk enig ongemak door vochtigheid begint te voelen.

De top drie wordt afgesloten door de Andalusische havenstad Huelva, die dicht bij de Portugese grens ligt. Het biedt delicate natuurlijke landschappen dankzij de ligging in de uitlopers van de Sierra Morena en zit ook vol geschiedenis en charme. Huelva biedt de schoonheid van Spanje zonder de massa's toeristen. Wat de temperaturen betreft tijdens het vroege tussenseizoen, deze variëren van 21 graden in april tot 28 graden in juni.

Spanje. Foto: Sam Williams / Unsplash
Spanje. Foto: Sam Williams / Unsplash

September en oktober

Op de eerste plaats voor de beste bestemming voor reizen aan het einde van de zomer staat Castellon de la Plana, de enige bestemming in de top drie voor beide tussenseizoenen. In september en oktober kunnen reizigers nog steeds temperaturen van 28 graden overdag verwachten. De UV-index verschuift van 'hoog' aan het begin naar 'matig' tegen het einde van het seizoen en de vochtigheid is nooit meer dan een licht ongemak.

Een kustvakantieoord aan de noordkust van Mallorca, Can Picafort, neemt de tweede plaats in voor reizen aan het einde van het tussenseizoen. Gelegen langs de baai van Alcudia, biedt de stad zon, plezier en een zomerse sfeer, zelfs tijdens het tussenseizoen. Temperaturen bereiken rond de 27 graden in september, hoewel het in oktober daalt tot 22 graden.

De derde plaats ziet negen bestemmingen op een gezamenlijke positie: Alcudia, Cala d'Or, Cambrils, Magaluf, Palma de Mallorca, Pollença, Salou, Santa Ponça en Tarragona. Al deze bestemmingen liggen op de Balearen (Mallorca) en in Catalonië. De temperaturen zullen overdag niet lager zijn dan 22 graden.

Klimaatgrafiek Mallorca
Klimaatgrafiek Mallorca

Beste Spaanse bestemmingen om elke maand van het jaar te bezoeken

We weten dat de aantrekkingskracht van Spanje sterk genoeg is om reizigers het hele jaar door aan te trekken, dus we hebben uitgezocht welke Spaanse bestemmingen het beste zijn elke maand, zodat iedereen die op zoek is naar een bescheiden zonnige vakantie weet waar hij heen moet.

Lees hier het laatste weerbericht voor Spanje.

Januari

Op de eerste plaats voor de beste Spaanse bestemmingen om in januari te bezoeken, staan twee Costa Brava resorts, Guardamar del Segura en Santa Pola. Beide hebben overdag temperaturen van een aangename 17 graden tijdens de eerste maand van het jaar. De top 10 bestemmingen om in januari te bezoeken in de volgende regio's: Alicante, Huelva, Valencia, Murcia, Sevilla, Cádiz en Málaga.

Februari

Op de eerste plaats in februari voor de beste Spaanse bestemmingen om te bezoeken staat Huelva. De Andalusische havenstad stond ook op de derde plaats voor de beste bestemmingen om te bezoeken tijdens het vroege tussenseizoen. In februari kun je aantrekkelijke temperaturen van 18 graden verwachten en geen ongemakkelijke vochtigheid. De top 10 bestemmingen om in februari te bezoeken in de volgende regio's: Huelva, Alicante, Valencia, Murcia en Sevilla.

Maart

Als het gaat om maart, is er een gezamenlijke rangschikking van zuidelijke steden: Huelva (weer!) en ook Sevilla. Beide bieden aangename temperaturen van 20 graden, dus voor iedereen die op zoek is naar een beetje zon in het vroege voorjaar, zijn dit de bestemmingen voor jou! De top 10 bestemmingen om in maart te bezoeken in de volgende regio's: Huelva, Sevilla, Alicante, Valencia, Córdoba en Cádiz.

Zicht vanaf het kasteel op de haven van Alicante. Foto: Adobe Stock / Luis
Zicht vanaf het kasteel op de haven van Alicante. Foto: Adobe Stock / Luis

April

April ziet een gezamenlijke rangschikking van negen bestemmingen op de eerste plaats voor de beste Spaanse bestemmingen om te bezoeken, maar tweederde hiervan ligt in de provincie Alicante. Gelegen in het hart van de Costa Blanca, is het een van de belangrijkste toeristische bestemmingen aan de oostkust van Spanje en een geweldige optie voor wat lentezon. De top 10 bestemmingen om in april te bezoeken in de volgende regio's: Valencia, Alicante, Castellón, Badajoz en Tarragona.

Mei

Zaragoza heeft de titel voor de beste Spaanse bestemming om in mei te bezoeken vanwege de temperaturen van rond de 22 graden, het ontbreken van ongemakkelijke vochtigheid en enkele van de laagste UV-waarderingen in het land. Als de vijfde grootste stad van Spanje heeft het een van de beste tapas- en barscènes van het land en is het de thuisbasis van prachtige architectuur. De top 10 bestemmingen om in mei te bezoeken zijn in de volgende regio's: Zaragoza, Córdoba, Badajoz, Huelva, Alicante, Valencia, Castellón, Toledo, Cádiz, Murcia, Málaga en Ciudad Real.

Juni

Tijdens de laatste maand van het vroege tussenseizoen staat Salou op de eerste plaats voor bestemmingen om te bezoeken. Het kustplaatsje aan de Costa Daurada stond ook op de derde plaats voor de beste bestemmingen om te bezoeken tijdens het late tussenseizoen. Salou versloeg anderen dankzij een aangename temperatuur van 26 graden, maar geen ongemak door vochtigheid! De top 10 bestemmingen om in juni te bezoeken zijn in de volgende regio's: Tarragona, Zaragoza, Castellón, Girona, Valladolid, Salamanca, Huelva, Valencia, Alicante, Cádiz, Málaga, Madrid, Almería en Albacete.

Pelgrimstocht Pamplona. Foto: Adobe Stock / Néstor MN
Pelgrimstocht Pamplona. Foto: Adobe Stock / Néstor MN

Juli

Als de zomer aanbreekt en de temperaturen stijgen, is Pamplona een van de beste bestemmingen om in Spanje te bezoeken. In de eerst helft van juli kun je genieten van een heerlijke 26 graden en volop zonneschijn. De top 10 bestemmingen om in juli te bezoeken zijn in de volgende regio's: Navarra, León, Balearen, Tarragona, Girona, Pontevedra, Biskaje en Barcelona.

Augustus

In wat doorgaans de heetste maand is, is augustus een goed moment om zowel Sóller als Barcelona te bezoeken, die gezamenlijk op de eerste plaats staan. De twee bestemmingen zien gemiddelde temperaturen van 27 graden, met Sóller met een eilandbries en Barcelona in het noorden van Spanje. Helemaal niet slecht, gezien sommige andere Spaanse bestemmingen in deze maand een gemiddelde van 35 graden zien! De top 10 bestemmingen om in augustus te bezoeken zijn in de volgende regio's: Balearen, Barcelona, Navarra, León, Tarragona, Girona en Salamanca.

September

September is het begin van het late tussenseizoen, wat betekent dat mensen nog steeds op zoek zijn naar zon, maar zonder ondraaglijke temperaturen. De beste bestemming om deze maand te bezoeken is de hoofdstad van het land, Madrid. Geen ongemakkelijke vochtigheid, een van de laagste UV-scores in Spanje en een prachtige dagtemperatuur van 27 graden, wat is er niet om van te houden?! De top 10 bestemmingen om in september te bezoeken zijn in de volgende regio's: Madrid, Balearen, Zaragoza, Tarragona en Castellón.

Voor de strandliefhebbers is het op de Balearen goed toeven, foto: AdobeStock / cristianbalate
Voor de strandliefhebbers is het op de Balearen goed toeven, foto: AdobeStock / cristianbalate

Oktober

Oktober heeft een gezamenlijke rangschikking van vijf bestemmingen op de eerste plaats voor de beste Spaanse bestemmingen om te bezoeken, en drie hiervan liggen in de provincie Alicante. De temperatuur is nog steeds warm genoeg om te genieten van de lange stranden met gemiddelde temperaturen van rond de 24 graden. De top 10 bestemmingen om in oktober te bezoeken in de volgende regio's: Valencia, Alicante en Badajoz.

November

Als we het laagseizoen ingaan, zijn toeristen nog steeds bereid om het land te ontvluchten voor wat Spaanse zon en als je in november reist, is Valencia de plaats om naartoe te gaan. Temperaturen van 23 graden wachten met een lage UV-index en geen ongemakkelijke vochtigheid. Ideaal! De top 10 bestemmingen om in november te bezoeken in de volgende regio's: Valencia, Castellón, Balearen, Huelva, Alicante en Sevilla.

December

Iedereen die het jaar wil afsluiten met een reis naar Spanje, moet zeven bestemmingen overwegen verspreid over twee regio's: Huelva en Alicante. De laatste is echter de thuisbasis van zes van de bestemmingen, waardoor het een ideale bestemming is om in december te bezoeken. Alle bestemmingen hebben een aangename gemiddelde temperatuur van 17 graden. De top 10 bestemmingen om in december te bezoeken in de volgende regio's: Alicante en Huelva.

Methodologie

Om de beste bestemmingen in Spanje te vinden om te bezoeken tijdens het tussenseizoen en elke maand van het jaar, hebben we een lijst genomen van meer dan 100 van de meest geliefde en meest bezochte bestemmingen van het land.

We hebben elk van deze geanalyseerd op hun gemiddelde dagtemperatuur, gemiddelde UV-index en gemiddeld ongemak van vochtigheid. Gemiddelde dagtemperatuur: Dit wordt gerangschikt in nabijheid van 27 graden, wat studies hebben onthuld als de optimale vakantietemperatuur.

Ongemak door vochtigheid: Geen, Laag, Matig, Hoog, Zeer Hoog en Extreem heeft betrekking op hoe de vochtigheid aanvoelt. Bestemmingen waarvoor geen volledige dataset beschikbaar was, werden weggelaten uit de studie.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven