Rode luchten en vieze auto’s door Saharastof

08 april 2024, 10:39

Zon
Schitterende zonsondergang door Saharastof. Foto: Karin Lina de Reus

Er zat in het afgelopen weekend Saharastof in de lucht en dat leverde niet alleen fraaie zonsondergangen op, maar ook vieze auto’s. Regionaal is vanavond wederom een fraaie zonsondergang te zien, maar er zijn ook buien. Deze buien spoelen vannacht de lucht schoon.

Afgelopen zaterdag werd niet alleen de eerste warme dag van het jaar genoteerd, er was ook sprake van het vijfde datum-warmterecord van het jaar. De temperatuur steeg in De Bilt naar 24,1 graden en daarmee was het oude datum-warmterecord van 23,0 graden uit 2020 gebroken.

Ook het landelijke record sneuvelde met in Arcen 25,7 graden. Het oude record stond op 24,5 graden en werd ook in 2020 gemeten. De lokale zomerse dag was dan ook zeer vroeg op 6 april, maar recordvroeg niet. Op 29 maart 1968 werd het in Venlo en Gemert 25,6 graden.

Fraaie foto’s

Zowel in de nacht naar zondag als afgelopen nacht viel er wat regen en kwam het Saharastof omlaag. Dat leverde vieze auto’s en tuintafels op, maar ook een fraai gekleurde zonsondergang. De foto’s van fraaie luchten kwamen uit heel het land binnen.

Buien met kans op onweer

Momenteel zit er nog steeds Saharastof in de lucht en dat komt later vanmiddag, vanavond en vannacht met enkele buien omlaag. Bij deze buien is vooral in het oosten en zuidoosten onweer mogelijk.

Lees ook: Alles wat je moet weten over Saharastof

Vanavond is opnieuw een fraaie zonsondergang zichtbaar, maar regionaal komen al buien voor en is het relatief vroeg donker. Komende nacht trekken buien over het land en vooral in het zuidoosten is kans op onweer. De buien trekken geleidelijk naar het noordoosten weg. De temperatuur daalt naar 10 graden.

De komende dagen is het minder warm en is het licht wisselvalig lenteweer. Doordat er geen Saharastof meer in de lucht zit, neemt de kans op vieze auto’s af. Wel kan door breking van het zonlicht nog steeds een fraaie zonsopkomst- en of ondergang te zien zijn.

Lees ook: Dit is waarom de lucht bij zonsopkomst en zonsondergang rood kleurt

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven