Bijzonder veel vallende sterren van Geminiden op komst

08 december 2020, 13:53

Astronomie
Vallende sterren. Foto: Adobe Stock / Marco
Vallende sterren. Foto: Adobe Stock / Marco
Vallende sterren. Foto: Adobe Stock / Marco

In de nacht van zondag 13 december naar maandag 14 december kan je, mits het weer het toelaat, bijzonder veel vallende sterren te zien. Tussen middernacht en 3:00 uur loopt het aantal met het blote oog zichtbare vallende sterren op naar ruim 100 per uur. Dat is bijna twee per minuut! De meteorenzwerm Geminiden geeft gelige, vaak heldere vallende sterren met relatief korte sporen.

De naam Geminiden komt van het sterrenbeeld Gemini. In het Nederlands heet dit sterrenbeeld Tweelingen. De meteoren van de Geminiden lijken uit dit sterrenbeeld te komen.

Tijdens vijf nachten zijn er meteoren van de Geminiden mogelijk, maar de duidelijke pieknacht is 13-14 december. In deze nacht loopt het aantal zichtbare meteoren op tot maar liefst 108. In de nachten ervoor en erna zijn er 20-40 vallende sterren per uur.

De Geminiden verschijnen behoorlijk hoog aan de hemel. Ongeveer tussen 50 en 70 graden, waarbij 90 graden recht boven je is. Dit helpt mee voor de goede zichtbaarheid van deze meteoren. Aan het einde van de avond en rond middernacht moet je kijken naar het oosten tot zuidoosten. De kijkrichting verandert geleidelijk via het zuiden naar het zuidwesten in de tweede helft van de nacht.

Lees onze kijktips voor het zien van vallende sterren.

Grote kans op bewolkt weer

De weersverwachting is vooralsnog helaas erg ongunstig. Vanaf het weekend is er grote kans op bewolkt en regenachtig weer. De kans op (geheel) bewolkte omstandigheden in de nacht naar maandag 14 december is circa 85% en de kans op brede opklaringen amper 10%. Koud is het waarschijnlijk niet met minima rond 6 graden. Ook de nachten ervoor en erna verlopen vermoedelijk grotendeels bewolkt.

Foto: Adobe Stock / Marco

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven