Dit is waarom het niet altijd volle maan is

14 september 2021, 17:10

De volle maan is misschien wel het bekendste natuurverschijnsel in het heelal dat we kunnen zien. Toch blijft het een bijzonder verschijnsel dat we zeker niet elke dag kunnen bewonderen. Lees in dit artikel waarom het niet altijd volle maan is en hoe vaak een volle maan voorkomt.

De maan draait om de aarde en maakt in ongeveer een maand tijd een heel rondje. De maan geeft zelf geen licht, maar weerkaatst het licht van de zon naar de aarde. De volle maan is te zien wanneer de verlichte helft van de maan precies naar de aarde gericht is. Dat gebeurt wanneer de aarde ongeveer tussen de zon en de maan in staat. De tijd tussen twee volle manen is iets meer dan 29 dagen. Het is dus elke maand een keer volle maan. Lees in dit artikel op welke dagen we een volle maan kunnen spotten.

De afstand tussen de aarde en de maan is niet altijd hetzelfde. Wanneer de kortste afstand wordt bereikt, lijkt de volle maan groter en spreken we van een supermaan.

De maanfasen van volle maan tot nieuwe maan en weer terug

Foto: Adobe Stock / Matthieu

Wanneer is er geen maan te zien?

Op de meeste dagen hebben we geen volle maan en soms is er zelfs helemaal geen maan te zien. Zo spreken we van een nieuwe maan wanneer de donkere helft van de maan naar de aarde is gericht. De maan staat dan ongeveer tussen de zon en de aarde in. Wanneer het bij ons nacht is, kunnen we de nieuwe maan dus niet zien, omdat deze aan de andere kant van de aarde staat, waar het op dat moment dag is.

Soms kunnen we overdag wel een sikkelvormige of halve maan zien. Deze is minder fel dan de volle maan. Bovendien valt de maan minder op wanneer het licht is. Daarom associëren we de maan toch vooral met de nacht.

Wil je weten of de maan zondagavond te zien is? Lees dan het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Door: Jeroen Sonnemans

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black