Stookadvies: laat dit weekend de houtkachel uit

08 januari 2021, 09:16

b5cbdff0-stookadvies-laat-houtkachel-uit-1280x600
b5cbdff0-stookadvies-laat-houtkachel-uit-1280x600

Dit weekend is het koud met temperaturen enkele graden boven nul en in de avond kan het tijdens opklaringen vriezen. Lekker om dan de warmte bij de houtkachel op te zoeken, maar dit weekend is het niet verstandig om het haardvuur te laten ontbranden. De weersomstandigheden zijn daarvoor te slecht en de kans op gezondheidsklachten door houtrook is groot.

Vanochtend regent het verspreid over het land nog en is de luchtkwaliteit regionaal nog goed. Geleidelijk wordt het droog vanuit het noorden. Als laatste gebeurt dit in het zuiden. Doordat er slechts een zwakke noordwestenwind staat, neemt de hoeveelheid vervuiling in de lucht toe en wordt de luchtkwaliteit op steeds meer plaatsen matig. Door houtrook kan de situatie in woonwijken onvoldoende worden. Daarom geldt het stookadvies om geen houtvuur aan te steken ook vandaag al.

Lees ook: Dit is het effect van fijnstof op je gezondheid en hier komt het vandaan.

Mistig en windstil weer zijn teken voor ongunstig stookweer

Dit weekend wordt de wind nog zwakker en is het in veel regio’s zelfs bijna windstil. Het gevolg is dat de luchtkwaliteit verder verslechtert. De luchtkwaliteit kan in woonwijken en langs wegen op grote schaal onvoldoende tot slecht worden. Neerslag wordt niet verwacht, dus een reiniging van de lucht zit er niet in. Wel is de lucht vochtig en kan gemakkelijk mist ontstaan.

e0cafc38-houtrook-henk-wiggers
e0cafc38-houtrook-henk-wiggers

Foto: Henk Wiggers

Wanneer je mist ziet weet je eigenlijk al direct dat het niet verstandig is om de openhaard aan te steken. De houtrook zal net zo gemakkelijk als de mist blijven hangen. Het inademen van houtrook is voor niemand gezond en kan ongemerkt schade aanrichten aan je longen en hart- en vaatziekten veroorzaken. Vooral mensen met chronische longproblemen kunnen zodra ze de vieze lucht inademen direct klachten ondervinden.

Lees ook: Wat te doen bij smog?

Wanneer is het wel gunstig stookweer?

Zondagavond zal het weer een beetje beginnen te waaien, maar nog niet hard genoeg om schonere lucht aan te voeren. Pas in de loop van maandag steekt een stevige zuidwester op en wordt schone zeelucht aangevoerd. De luchtkwaliteit zal dan verbeteren, waardoor het maandagavond minder erg is als houtrook in de lucht terecht komt. Nog belangrijker is dat de lucht door de stevige wind beter gemengd wordt en rookpluimen opstijgen naar boven. De kans dat houtrook dan nog klachten veroorzaakt is beduidend kleiner.

Het lijkt vervolgens een paar dagen op rij harder te blijven waaien, waarna het later in de week opnieuw rustiger wordt. Wil je de houtkachel komende weken aandoen check dan altijd even het weerbericht. Lees je dat er kans is op mist en weinig wind staat, stel dan je sfeermomentje even uit tot een moment dat het harder waait.

Hoofdfoto: AdobeStock / Konoplizkava

konoplizkaya

Author Image

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black