Overlast door paasvuren verwacht

06 april 2023, 07:30

Gezondheid
Paasvuur in Duitsland. Foto: Adobe Stock / Ingo Bartussek

Pasen staat voor de deur en daarbij horen natuurlijk ook de tradities. Naast het onschuldige paaseieren zoeken worden er jaarlijks meerdere paasvuren ontstoken. Niet alleen in delen van ons land, maar ook in Duitsland is dit een eeuwenoude traditie.

In Duitsland zijn de paasvuren nog wat groter dan bij ons en dat levert een flinke partij rook en smog op. Als er tijdens het ontsteken van deze paasvuren een oostenwind staat krijgen we te maken met de rookgeur en stofdeeltjes die door deze paasvuren worden veroorzaakt. Bij onze oosterburen worden de meeste paasvuren op zaterdagavond ontstoken, maar op sommige plaatsen ook al op donderdag of vrijdag.

Vanaf vrijdag een oostenwind

Donderdag trekt een neerslaggebied over ons land en waait de wind uit het zuiden. Dit betekent dat de windrichting gunstig is en we dus niet al te veel last zullen hebben van luchtvervuiling.

Vrijdag staat er weinig wind, maar zaterdag waait de wind uit het oosten tot noordoosten. Dit betekent dat de luchtkwaliteit zal verslechteren door de paasvuren die in Duitsland worden ontstoken. De grootste kans op overlast is weggelegd voor de (noord)oostelijke provincies van ons land.

Lees hier meer over fijnstof en wat voor effect dat heeft op onze gezondheid.

Ook overlast door paasvuren uit eigen land

In ons land worden de paasvuren op zondagavond en maandagavond ontstoken. Dit gebeurt vooral in het oosten van Nederland en dit betekent dat een groot deel van het land hinder hiervan kan ondervinden als er een oostenwind staat.

Zondagavond hebben we te maken met een zuidoostelijke windrichting waardoor de rook van de paasvuren ook richting noordelijke en westelijke provincies van ons land kunnen waaien. Een groot deel van ons land heeft dan kans op een slechte luchtkwaliteit. Maandag draait de wind naar het zuiden en dat betekent dat tijdens de paasvuren van maandagavond vooral de noordelijke provincies enige hinder kunnen ondervinden.

Voor een uitgebreid weerbericht per dag kun je terecht op onze site.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven